Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ПРИЈЕМ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ – ДРУШТВА ЧЛАНОВА У ЦРНОЈ ГОРИ И ПОЛАЗНИКА ЉЕТЊЕ ШКОЛЕ

понедјељак, 12 август 2019

Извор: http://www.hercegnovi.me

У Општини Херцег Нови данас је уприличен пријем за представнике Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори и полазнике Љетње школе српског језика, које су поздравили предсједник Општине Стеван Катић и конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић.

Катић је полазницима школе српског језика, која се одржава у нашем граду од 10. до 31. августа, пожелио добродошлицу у Херцег Нови, а организаторима поручио да се нада да ће Љетња школа постати традиционално окупљање младих људи из цијелог свијета.

  • Драго ми је ћете нова искуства стећи у нашем граду. Херцег Нови је град дуге историје, али и град нобеловца Ива Андрића, владике Петра II Петровића Његоша, град најзначајнијих умјетника, сликара и књижевника, казао је Катић и подсјетио на напоре локалне самоуправе како би реализовала пројекте Његошеве школе и Куће Ива Андрића.

Подсјетио је и на значајне личности из домена политике, културе и умјетности који су живјели и радили у нашем граду, а неки своје последње дане проживјели у Херцег Новом, попут Марка Миљанова.

Конзул Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић захвалио се Матици српској – Друштву чланова у Црној Гори на одабиру Херцег Новог за одржавање Љетње школе, јер се ради о важном пројекту за српски народ, културу и књижевност.

  • Захвалио бих се и Општини Херцег Нови која је исказала проактиван приступ још када је овај пројекат био у зачетку, уз максимално пружену логистичку помоћ. Генерални Конзулат са пажњом прати рад Матице српске и подржава њен рад, и у свом домену, а у договору са Матицом српском – Друштвом чланова у Црној Гори, подржаћемо овај пројекат и да лакше и љепше остварите задате циљеве, поручио је конзул Дојчиновић.

Школа је намијењена студентима српског језика (европских и свјетских универзитета), као и српској дијаспори (особама старијим од 15 година). Ове године има укупно 14 полазника Љетње школе, и то из различитих дјелова свијета и са различитих универзитета (Тајван, Москва, Француска, Њемачка, Аустрија, САД, Илиноис, Санкт Петербург).