Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ПРОМОВИСАНА КЊИГА „РИТАМ ПОЛИТИЧКОГ“

У подгоричкој књижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гору, у уторак 22. јуна 2021. године, промовисана је књига Ритам политичког. Огледи из филозофије политике проф. др Сава Лаушевића.

Књига је објављена у оквиру Одјељења за друштвене науке Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори. Поред аутора, о књизи су говорили проф. др Драго Перовић, проф. др Борис Брајовић и доц. др Душан Крцуновић. Предсједник Друштва проф. др Јелица Стојановић на почетку вечери поздравила је публику и аутора, те, даље, изнијела увид о издавачком раду Друштва из минулог периода.

Проф. др Драго Перовић истако је књига Ритам политичког необично релевантна из перспективе савременог живота, не само оног теоријског, већ нас опомиње како „наше свакодневно постојање на просторима данашње Црне Горе, са свим својим неистинама и претјеривањима, чини све да нас сваког појединачно ʼупецаʼ у замку сопствене самоиздатости и безличности, самозаваравања и нискобуџетне профитабилности“.

  • Ми ноћас учествујемо у промоцији књиге која је суштински посвећена разобличавању те глобалне тортуре, и нашем, могућем огледању у том разобличавању. Од оних раних дана нашег студирања, када се на Филозофском факултету први пут појавила идеја људског и самим тим политичког плурализма, која се веома брзо стропоштала у своје најгоре наличје, које нам је одређивало не само ко смо и како јесмо, него да ли уопште јесмо, нијесмо били у прилици да на теоријском и практичном плану суочимо сами себе са собом и цјелином свијета у којој јесмо, све до појаве књиге нашег драгог профескора Сава Лаушевића, под загонетним називом Ритам политичког – појаснио је Перовић.

„Књига огледа, есеја и боље речено микродисертација проф. др Сава Лаушевића под називом Ритам политичког није просто збир од четрдесетак радова из философије политике која се бави оним што чини њену суштину а то је појам политичког, а који су настали у различитим поводима, већ представља један политички стих својеврсни versus quadratus наше раздјеловљене заједнице како то именује Жан Лик Нанси или заборава политичког како то професор Лаушевић у овој књизи детектује”, појашњава Брајовић и додаје:

  • Заборав политичког открива наше метафизичко разоружање, имамо, каже аутор, ʼполитику без мишљења и суштине, као актуалност заробљена у догађаје, политизује и само мишљење као модус политичке актуализацијеʼ. Заборав политичког је последица невјежбања мишљења, губитак несупстантивне људскости која је онај услов без кога се не може живјети а онда и мислити. А маргинализација мишљења политике и политичког доводи нас у зачарани круг у коме се вртимо и јуримо као пас свој реп а то је ʼситуација, када рјешавамо један проблем, доводимо до стварања другог проблема, који нас опет доводи до изворника, односно у ћорсокакʼ. Демотивисаност бављења политиком и политичким, рећи ће професор Лаушевић, зато и има кардиналне последице да се политиком баве најгори и просјечни људи. И то постаје идиом људске новоприроде: што мање човјек зна има више сигурности. То је један од симптома који је Фројд описао као ʼпреокрет импулса у супротном смеруʼ. Недостаје човјешто човјека, могућност да мисли а не да се препушта утисцима које су плод случајности и површности.

Ријечима Душана Крцуновића: „књига Ритам политичког представља пажње вриједно теоријско нас­тојање да се рехабилитује политичка филозофија као практична философска дисциплина чије су амбиције не само дескриптивне већ и нормативне природе. Било је задовољство читати и промишљати плодне и подстицајне увиде професора Лаушевића о политичкој философији о чијем значају свједочи став да би она данас могла заузети мјесто ʼпрве философијеʼ, иако је ʼчесто прогла­шавана умирућом дисциплином, ако не и потпуно мртвом, мада су њене читуље увек биле преурањенеʼ (Фред Далмајер). Задовољство је предочити у чему се састоји виталност и важност политичке философије чије било пулсира у књизи Ритам политичког.

  • Наравоученије књиге професора Лаушевића је да немамо право на политичку апатију и индиферентност јер нас они воде у добровољно ропство, између осталог прихватајући савремено биополитичко схватање политике које човјеков „голи живот“ сматра највишом вриједношћу, закључио је Крцуновић, доводећи претходно у раван књигу Ритам политичког са неким теоријским претпоставкама европске и свјетске филозофије.

Професор Лаушевић захвалио се на крају вечери учесницима промоције, исказујући задовољство што је његову књигу штампала Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори. Такође је изнио и неке занимљиве увиде којим се руководио током саме израде књиге.