Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

КЊИГА „МЕЂУ РАЊЕНИМ ЦРНОГОРЦИМА 1875−1876.“ БОХУМИЛА БОУЧЕКА ПРЕДСТАВЉЕНА У ПЕТЊИЦИ КОД ШАВНИКА

Књига Међу рањеним Црногорцима 1875−1876. Бохумила Боучека, коју су, у издању Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, приредили Томаш Ћоровић и Јаромир Линда, представљена је, у суботу 3. јула, поред спомен-комплекса Вукови коријени, у Петњици, код Шавника.

У промоцији су учествовали: др Жарко Лековић, књижевник мр Јанко Јелић, приређивач Томаш Ћоровић.

Томаш Ћоровић, привредник, политичар, завичајни историчар Дробњака и др Јаромир Линда, професор Филолошког факултета у Београду, приредили су, по ријечима историчара Жарка Лековића, веома значајну књигу писама, дневничких забиљешки и сјећања чешког љекара др Бохумила Боучека.

  • Текст који је пред читаоцима писан је руком високообразованог, младог човјека европске културе и образовања, који понесен великом љубављу према словенској браћи долази у дурмиторску варош да им помогне. Сусрет са Црном Гором је у сваком погледу изненађујући. Међутим, као образован и културан човјек брзо ће почети да схвата специфичности ове патријархалне средине, навео је Лековић.

Књижевник Јанко Јелић је изразио задовољство што је промоција књиге уприличена поред Вуковог споменика, јер је ово мјесто, сматра он, толико пута исијавало племенитом енергијом која нас је, на један начин, храбрила и снажила да издражавамо у свим нимало лаким околностима.

Један од приређивача, Томаш Ћоровић захвалио је издавачу, Матици српској – Друштву чланова у Црној Гори и истакао заслугу мјештана Петњице, братственика породице Караџић, који се о простору спомен-комплекса Вукови коријени брину као о својој кући.

  • Овај простор је, од времена када смо га градили и за свих ових 15 година, постао мјесто њиховог домаћинства и дио њиховог огњишта. Захваљујем се, такође, Матици српској – Друштву чланова у Црној Гори што су препознали вриједност овог текста и помогли др Јаромиру и мени да ову књигу објавимо, казао је Ћоровић.

Модератор вечери био је мр Милорад Дурутовић, који је јавност упознао са издавачким активностима Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, које су у протеклој, иако веома захтјевној, пандемијској години, биле плодоносне.

https://svetigora.com/knjiga-medju-ranjenim-crnogorcima-1875-1876-bohumila-bouceka-predstavljena-u-petnjici-kod-savnika/