Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

У ЧАСТ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА И ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА

У оквиру Међународне духовне академије Свети Јевстатије Превлачки (26‒30. јула 2021. године) која се одржава у манастиру Светог архангела Михаила – Михољској Превлаци код Тивта презентовано је више радова и излагања на тему Митрополит Амфилохије –  личност, дело, мисија.

Традиционално превлачко саборовање почело је на Сабор Светог архангела Гаврила светом архијерејском Литургијом којом је началствовао изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије уз саслужење Епископа славонског г. Јована, буеносајреског и јужно-централноамеричког г. Кирила и изабраног будимљанско-никшићког г. Методија.

Радни део Међународне духовне академије Свети Јевстатије Превлачки отворио је Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило. Учеснике академије је својим словом поздравио и г. Андрија Радуловић из Министарства просвјете, науке, културно-уметничког стваралаштва.

Услиједило је представљање Међународног зборника радова у част Митрополита Амфилохија и Епископа Атанасија (Јефтића). Приредили Андреј Јефтић, Микоња Кнежевић, Раде Кисић, Београд: Православни богословски факултет Универзитета у Београду, Подгорица: Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Фоча: Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ Универзитета у Источном Сарајеву, 2021.

  • На 824 стране зборник обухвата 36 радова на српском, руском, енглеском, грчком и француском језику, из пера аутора који раде у осам држава. Значајан дио ових радова потекао је са скупа који је у част двојице архијереја одржан 2018. године на Православном богословском факултету у Београду. У чланцима разврстаним у седам тематских цјелина, разматран је богословски, философски, друштвени и културни допринос митрополита Амфилохија и епископа Атанасија, али и значајне теме из области у којима је овај допринос био најзначајнији: библистике, историје, филологије, литургике, патрологије, философије итд. Поред тога, зборник садржи и до сада најобухватније библиографије радова двојице архијереја, као и фото-албум са сликама из њихових живота. Поред тога што представља литерарни споменик захвалности двојици великих архијереја за њихов немјерљив допринос Православној Цркви, теологији, српској култури и науци, у зборнику Вера и мисао у вртлогу времена се по први пут анализирају и критички вреднују неки аспекти њихове мисли и дјела. Њихово разумијевање Светог Писма, приступ Светим Оцима, допринос теологији старозавјетног канона, литургици, канонском праву, философском мишљењу као искуственој метафизици, борби за очување Косова и Метохије и канонског поретка у Црној Гори – само су неке од тема које су овдје по први пут размотрене на академски начин. У том погледу, зборник Вера и мисао у вртлогу времена представља основ како за даље прослављање двојице великана Православне Цркве, тако и за студиозно изучавање њихове мисли и учинка на пољу духа и српске културе у цјелини.

О овом драгоцјеном зборнику говорили су Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, проф. др Јелица Стојановић, проф. др Богољуб Шијаковић, проф. др Милош Ковић.