Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

УЧЕНИЦИ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ У ТРШИЋУ

Ученици из Црне Горе, уз подршку Матице српске Друштва чланова у Црној Гори, били су полазници радионица Научно-образовно-културног центра „Вук Караџић“ у Тршићу. 
Након боравка у Тршићу ученици нијесу крили своје задовољство:
  • На курсу ,,Језичка култура – жаргонизми,фразеологизми, дијалектизми у односу на стандардни језик“ похађала сам радионице Дигиталне хуманистике и Језичке културе.Прве недеље на радионици Дигиталне хуманистике стекла сам ново искуство које нама младима много значи, дигитализујући Вукове пословице, а на радионици Језичке културе у сардњи са професорицом Марином Јањић подсјетили смо се одлика учтивог и лијепог обраћања и понашања којих би требало свакодневно да се придржавамо.Поред курса, нисам остала равнодушна према љепоти природе у Тршићу, Вукове куће као и манастира Троноше гдје су нас са осмијехом на лицу дочекале монахиње тог манастира.Захвална сам Матици српској која ми је пружила могућност да будем дио овог семинара на којем сам поред знања стекла и нова познанства. Надам се да ћемо се следеће године окупити у што већем броју и да ће степен заинтересованости младих за српски језик бити већи него што јесте. (Марија Радуловић)

Своје утиске и захвалност Матици, која је њему као и осталим средњошколцима омогућила бесплатне трошкове превоза до Тршића и повратка у Црну Гору, изнио је и ученик средње школе Вук Мастиловић, док је ученица Нађа Радојевић детљаније изнијела своје утиске:

  • Провести 14 дана ван куће и без породице, на почетку ми је био изазов. Међутим дошавши на камп, упознала сам сјајне људе из различитих места, са којима није било нимало тешко функционисати. Проводили смо своје слободно време заједно и забављали се на различите начине. Поред тога, са собом носим једно велико искуство када је ново знање у питању. Научила сам много тога, ствари за које до тада нисам чула, а које ће ми помоћи у даљем образовању. Свака радионица је била поучна и веома занимљива, а за све што нисмо разумели професори су ту били за нас. Била ми је част бити део овог програма и сигурна сам да ћу 14 дана проведених на кампу памтити, као и ову Вукову пословицу Ко хоће часно, не може ласно.

Осим споменутих, радионице у Тршићу похађала су још четири средњошколца из Црне Горе: Ивана Петровић, Кристина Котлаја, Елена Мијатовић и Јефимија Нинковић.

*

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у сврху реализације циљева Научно-образовно-културног центра „Вук Караџић“ у Тршићу, међу ученицима средње школе промовише националне дисциплине: проучавање српског језика, културе, обичаја и фолклора.

Током 2018. и 2019. године, за надарене ученике средњих школа Републике Србије и Републике Српске реализоване су радионице које су имале задатак остваривање наведеног циља. У току 2020. године радионице нису одржане због епидемиолошке ситуације изазване вирусом Covid-19.
Научно-образовно-културни центар „Вук Караџић“ове године организовао је радионице из области Лингвистике, Историје српске културе и Фолклористике. Организација радионица спроведена је уз поштовање свих епидемиолошких мјера.
Предавачи су, као и на претходним радионицама, били професори и истраживачи, са Филолошког факултета и Учитељског факултетa Универзитета у Београду, Института за српски језик САНУ и Музиколошког института САНУ.
Радионице по областима:
I) Лингвистика (две опште теме):
а) Основни ниво: ЖАРГОНИЗМИ, ФРАЗЕОЛОГИЗМИ, ДИЈАЛЕКТИЗМИ У ОДНОСУ НА СТАНДАРДНИ ЈЕЗИК, са подтемама: Фразеологија српског језика; Жаргонизми у когнитивнолингвистичком светлу; Дијалекти у односу на стандардни језик; Језичка култура. (једна радионица за полазнике који се први пут пријављују);
б) Виши ниво: ДИГИТАЛНА ХУМАНИСТИКА (једна радионица за полазнике који су већ похађали курс).
II) Историја српске културе:
а) Основни ниво: РАЗВОЈНЕ ЕТАПЕ СРПСКЕ КУЛТУРЕ (једна радионица за полазнике који се први пут пријављују);
б) Виши ниво: ТРАДИЦИЈА КАО СТВАРАЛАЧКИ ПОДСТИЦАЈ У САВРЕМЕНОЈ СРПСКОЈ КУЛТУРИ (једна радионица за полазнике који су већ похађали курс).
III) Фолклористика:
а) Основни ниво: ФОЛКЛОР – ВЕРБАЛНИ И МУЗИЧКИ ИЗРАЗИ ТРАДИЦИОНАЛНЕ КУЛТУРЕ (једна радионица за полазнике који се први пут пријављују);
б) Виши ниво: ТЕРЕНСКО ИСТРАЖИВАЊЕ ФОЛКЛОРА И ТРАДИЦИОНАЛНЕ КУЛТУРЕ ТРШИЋА И ЈАДРА (једна радионица за полазнике који се први пут пријављују).