Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ДАНИ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА, НИКШИЋ 2021. (ВИДЕО)

У организацији Епархије будимљанско-никшићке и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, у Никшићу 5. новембра 2021. године одржана је духовна манифестација „Дани патријарха Павла“.

Речима добродишлице, у име организатора његовог преосвештенства епископа будимљанско-никшићког г. Методија, госте културно-духовне манифестације, представнике Општине Никшић и многобројну публику поздравио је мр Милорад Дурутовић.

Његово преосвештенство епископ Методије

Он је подсетио да су „Дани патријарха Павла“ настали из колоније Крст патријарха Павла, која је 2016. установљена у Чачку. Манифестација је добила убрзо свесрпски карактер, па се одржава у још неколико места: у Кућанцима, родном месту патријарха Павла, у Гацку, у Републици Српској, а од 2019. и у Никшићу за шта је добијен благослов Синода српске православне цркве. Са идејом и по благослову тадашњег епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија одржава се и у Призрену, где је блаженопочивши патријарх Павле постао Владика, чији живот и најдубља осећања су везана за Косово и Метохију.

О значају ове духовно-културне манифестације говорио је Преосвећени Епископ Методије. На личност блаженопочившег патријарха Павла указао је књижевник Драган Лакићевић, предсједник Српске књижевне задруге. Анегдоте и приче из књиге „Штап патријарха Павла“, аутора Драгана Лакићевића, која је објављена у издању Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, читали су студенти са Студијских програма за српски језик и књижевност и за философију: Тијана Ђерић, Николина Ђуричковић, Бојана Шолаја и Лука Спасојевић.

Учесницима литерарно-ликовног конкурса „Наш патријарх Павле“ награде и плакете уручили су протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намесник никшићки, и проф. др Јелица Стојановић, председник Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори.

На ликовно-литерарни конкурс „Наш патријарх Павле“ 2020. пристигао је велики број радова, у обје категорије – 109.