Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

АУТОРСКО ВЕЧЕ РАДА ЛАЛОВИЋА

У организацији Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, Друштва црногорско – руског пријатељства „Св. Георгије“ и Скупштине општине Никшић, 12. новембра 2021. године, у сали Друштва „Свети Георгије“ организовано је вече професора Рада Лаловића насловљено „О српском страдању, патњи и идентитету“.

Његовање културе памћења и сјећања на жртве и патње српског народа кроз новију историју је уз питање идентитета била главна идеја и тема нашег госта и његових колега угледних професора Владимира Пантовића и Душка Крсмановића који су нам дошли из Републике Српске из Фоче, казао је директор Друштва Велимир Луле Касалица.

Професор Лаловић је представио три своје књиге: Зборник радова „СРПСКА ПОЕЗИЈА СТРАДАЊА И ПАТЊЕ“ , затим „ПРЕД СЈЕНИМА СРПСКИХ МУЧЕНИКА“ и најновија „ПАМТИМ ДА БИХ ПОСТОЈАО“ .

Посебно је интересовање изазвала књига зборник наших најугледнијих пјесника који су посветили своје пјесме страдањима нашег народа а коју је приредио професор Раде Лаловић. Више него озбиљну и захтјевну тему аутор и његови гости нису објашњавли и третирали са историјског аспекта већ пјесничког. Заиста су заступљени готово сви наши пјесници који су написали своје најбоље стихове на ову незахвалну али обавезујућу тему.У зборнику су заступљене и пјесме самог аутора.

Стихове је говорила студент Весна Миљанић, вече је сјајно као и увијек водио мр Милорад Дурутовић. Раде Лаловић је поклонио Друштву десетак својих књига на чему смо му посебно захвални, истакао је Касалица и додао:

Ово је тек почетак сарадње наших културних институција са сличним из Републике Српске или како рече наш гост професор Раде Лаловић почетак стварања нашег СРПСКОГ СВЕТА.