Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

НИКШИЋКИ СТУДЕНТИ СРБИСТИКЕ У „ШКОЛИ ИСТОРИЈЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА“ У ТРШИЋУ

У периоду од 28. 11. до 5. 12. у Научно-образовном културном центру ,,Вук Караџић“ у Тршићу одржана је прва Школа историје српског језика намијењена студентима старијих година основних студија србистике са свих државних универзитета из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Захваљујући Матици српској – Друштву чланова у Црној Гори и њеном предсједнику, проф. др Јелици Стојановић, позив за учешће на поменутом догађају добили су и студенти Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности Филолошког факултета у Никшићу.  Представници никшићке катедре на Школи у Тршићу били су студенти Јелена Шаковић и Лука Спасојевић.

Првог дана Школе студенти су имали прилику да слушају предавања проф. др Александра Милановића, који је говорио о настанку и развоју славеносрпске ћирилице; проф др. Марине Курешевић, чије је предавање било усмјерену на филолошку анализу текстова Светог Саве, и проф. др Исидоре Бјелаковић, која је говорила о развоју лексикона у књижевним језицима Срба током 18. и 19. вијека. Такође, поменути професори су упознали учеснике Школе са издавачком дјелатношћу и пројектима Матице српске. У склопу тога, студенти Јелена Шаковић и Лука Спасојевић презентовали су најновија издања Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори: фототипско издање ,,Горичког зборника“ и Зборник радова о Горичком зборнику, као и најновију књигу познатог публицисте Јована Маркуша ,,Црна Гора кроз историјска документа – Народ. Језик.  Црква. Држава“.  Поред наведених активности, студенти су првог дана обишли и Калиграфску радионицу и Музеј језика и писма у Тршићу. Другог и трећег дана поменути професори су завршили своја предавања, а учесници школе у Тршићу су посјетили родну кућу Вука Стефановића Караџића.

Четвртог дана учесницима Школе придружили су се и проф. др Владимир Поломац са Универзитета у Крагујевцу, као и професорице Ирена Цветковић-Теофиловић и доц. др Јелена Стошић са Универзитета у Нишу. Професор Поломац је током тродневних предавања студенте упознао са софтверском платформом Transkribus као једном од најсавременијих техника аутоматског рашчитавања средњовјековних рукописа. Поред тога, студенти су имали прилику да присуствују веома корисним и занимљивим предавањима проф. др Ирене Цветковић-Теофиловић о проблемима и изазовима транскрипције  текстова славеносрпске епохе, а доц. др Јелена Стошић је полазнике Школе упознала са основним знањима о палеографији, као и могућности примјене тих знања на конкретној споменичкој грађи.  Четврти дан био је резервисан и за посјету манастиру Троноша у близини Тршића. Полазници Школе су, захваљујући благородности и гостопримству домаћина, имали могућност да обиђу и Музеј раног Вуковог школовања који се налази у склопу манастирског комплекса.

Осим наведеног, у вечерњима часовима  у НОКЦ ,,Вук Караџић“ у Тршићу одржана је и промоција најновије књиге проф. др Ирене Цветковић-Теофиловић ,,Зде, у светом граду Јерусалиму“, а полазници Школе добили су на поклон по примјер књиге уважене професорке са потписом аутора.

Петог дана Школи се придружила и др Ана Мацановић са Института за српски језик САНУ, која је говорила о развоју граматичке мисли у првој половини 19. вијека.