Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

РЕАГОВАЊЕ ПОВОДОМ БРУТАЛНЕ ХАРАНГЕ НА ДР НИКОЛУ МАРОЈЕВИЋА

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори

Реаговање

Да најбенигнија вијест о томе да је неки црногорски грађанин српске националности и припадник српске православне цркве распоређен на неку јавну функцију, и то на основу своје високе професионалне квалификације и моралних карактеристика, неизоставно изазива рефлексну реакцију шовинизма, поражавајућа је истина коју изнова потврђује брутална харанга на чијем се удару ових дана нашао др Никола Маројевић, философ, теолог и члан Матице српске.

др Никола Маројевић

Као једна од најстаријих институција српске културе, чији је први члан из Црне Горе био Петар Други Петровић Његош, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори овим путем упозорава јавност и надлежне институције на све опаснију тенденцију нормализовања говора мржње, жигосања и обесправљивања црногорских грађана српске националне припадности, а чија је најновија „легитимна“ мета др Никола Маројевић. Да је др Маројевић члан разних ложа и клубова, да носи бијелу прегачу умјесто црне ризе, да није доктор наука него мајстор неког заната, да је непочинствима доказао свој „партиотизам“ према непрежаљеној (пар)титократији, то би му била довољна пре­порука за било које јавно именовање. 

Овако, ангажовање др Маројевића у Управном одбору државног универзитета изазвало је очекиван из­лив бијеса код будних чувара „аријевске“ чистоте црногорских инсти­туција. Како је недавно заплијењена редовна пошиљка деведе­сет­пето­процен­т­ног кокаина прави еталон те новоцрногорске аријевске чистоте, јасно је заш­то сви они, деценијама кљукани из црних фондова, дижу неподношљиву ларму само ка­да су припадници српске националности и православне вјероисповијести ante portas институција државе чији би равноправни грађани требали да буду, са правом да бирају и да буду бирани, ма­кар по уставној дефиницији. Наравно, дуго пребивање у анаеробним усло­ви­ма мрачних партијских сутерена сужава перцепцију до неспособности пре­по­знавања општеважећих правних норми и лишености елементарних људских об­зира. Зато смо слободни да питамо: шта је са остатком црногорског друш­тва? Докле ће још сви који се баве теологијом бити таргетирани и дискриминисани од оних који се крију иза свог лажног грађанског профила? Да ли је колега Маројевић угрозио грађански концепт Црне Горе више тиме што је Србин или православац? Или обоје уједно? Зар Срби и православци нијесу грађани Црне Горе?

Оно што очекујемо од институција система и организација које се баве људским правима, али и академске заједнице и интелектуалаца, јесте да макар јавном осудом најновије хајке против човјека који је свој заиста ничим непримјереним натруњен живот посветио књизи и науци, часно служећи Богу и људима, дају свој допринос формирању здраве друштвене климе и култивисању нашег заједничког друштвеног простора, прије него што њим потпуно овладају незнање, шовинистички простаклук, мржња и насиље.

У Подгорици, 16. јанура 2021.

Предсједник Матице српске –

Друштва чланова у Црној Гори

Проф. др Јелица Стојановић