Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ЈОВАН МАРКУШ ДОБИТНИК НАГРАДЕ „ДР ЛАЗО М. КОСТИЋ“

У изложбеном салону „Петар Лубарда“ Српске куће, у уторак 15. фебруара у оквиру Манифестације дана „Српске куће“ уприличена је додјела награда „ Др Лазо М. Костић“ за књигу године из области српске културе и хуманистике.Награду је уручио директор Српске куће Емило Лабудовић.

Одлуком трочланог жирија за књигу године изабрано је дјело Јована Маркуша „Црна Гора кроз историјска документа: народ, језик, црква, држава“ у издраваштву Матице српске — Друштва чланова у Црној Гори.

Према ријечима аутора, ова књига није публикована да би полемисала, већ са жељом да читаоцу достави на увид историјска документа која неоспорно доказују континуитет српског народа у Црној Гори.

Маркуш, између осталог, наводи да се током прикупљања грађе за писање овог дјела наилазило се на бројне изазове јер је већина историјских архива опустошена у циљу прикривања српске народности на територији данашње Црне Горе.

Овај двојезични зборник докумената, на српском и енглеском језику, постоји и постојаће као спомен на оно што смо као народ увијек били, и као путоказ покољењима, како би у будућност сигурно закорачили знајући ко смо и гдје су нам коријени.