Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

У НИКШИЋУ ПОЧИЊЕ С РАДОМ ЉЕТЊА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА ЗА СТРАНЦЕ

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори са сарадницима (Општина Никшић и Удружење „Пријатељи Никшића“), а уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, организује Другу љетњу школу српског језика за странце.

Свечано отварање је у понедјељак у 9.00 часова у хотелу Оногошт.

Школа ће бити одржана од 10. 7. до 31. 7. 2022. године у Никшићу, а намијењена је студентима српског језика, српској дијаспори и свим заинтересованим особама старијим од 18 година.

Настава подразумијева учење српског језика (ијекавски и екавски изговор, говорне вјештине, писање, граматички и лексички систем) и биће организована у три нивоа (почетни, средњи и напредни).

Предвиђена су и предавања универзитетских професора из области српске књижевности, филма, историје Срба и српског језика, историје Црне Горе, умјетности, науке, религије…

Организатор нуди веома богат програм, који ће, поред учења српског језика, укључити многе ваннаставне активности, као што су дводневни боравак на Црногорском приморју, екскурзије и посјете културним, вјерским и туристичким знаменитостима у Црној Гори, учење народних игара, књижевне и филмске вечери…

Током Прве љетње школе, коју је Матица српска организована у Игалу 2019, увидјели смо колико је представницима српске дијаспоре различитих узраста и професионалних профила било важно да се повежу и тог љета буду дио једне породице. Драго нам је што је Матица успјела у том подухвату и сада, након периода пандемије, у вријеме евиндентне глобалне кризе, а уз подршку сарадника, окупља у Никшићу преко тридесет полазника који ће учити српски језик.

Пријављени кандидати долазе из 12 држава – Холандије, Француске, Њемачке, Италије, Грчке, Русије, Пољске, Украјине, Сједињених Америчких Држава, Колумбије, Велике Британије ои Аустралије.

Радимо на промовисању српског језика у иностранству и подизању свијести о очувању матерњег језика и културе у Црној Гори, али и на популаризацији туризма града Никшића, Црногорског приморја, као и цијеле Црне Горе. Управо из ових разлога пројекат је подржала и Туристичка организација Општине Никшић.

Ова љетња школа има циљ да кроз учење српског језика представи странцима и припадницима српске дијаспоре оно што је најважније у нашој култури и традицији.

Надамо се да ће захваљујући љетњој школи учесници пожељети да се опет врате у Црну Гору и да одржавају контаке са пријатељима које ће, сигурни смо, стећи овдје.

Вјерујемо да ће тако постати најбољи промотери српског језика у земљама из којих долазе, тим прије што међу њима има и будућих професора српског језика као страног, преводилаца, историчара, теолога, умјетника…