Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

Љубав према српском језику окупила у Никшићу полазнике Љетње школе из свих крајева свијета (ВИДЕО)

Данас је у Никшићу свечано отворена Друга љетња школа српског језика за странце, која је намијењена студентима српског језика, српској дијапори и свим заинтересованим полазницима старијим од 18 година.

На свечаном отварању обратили су се: проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, г. Мићо Роговић, предсатвник Амбасаде Репбулике Србије у Црној Гори, г. Марко Ковачевић, градоначелник Никшића, док је свечаност водила др Јелна Газдић, један од предавача на Љетњој школи. С обзиром на присуство вечег броја полазника школе и гостију са свих страна свијета, организатор је омогућио превођење поздравних говора на енглески језик, уз асистенцију студенткиње српског језика Јелене Шаковић.

Др Газдић је на почетку програма подсјетила на искуство организовања Прве љетње школе српског језика за странце, коју је веома успјешно организовала Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори 2019. године у Игалу, и то „у времену и околностима које нису нимало биле наклоњене српском језику и култури“, како је нагласила др Газдић, додајући:

„Тада смо, као и данас, вејовали да ће овај наш пројекат постати традиционалан и да ће допринијети и очувању српског језика, књижевности, културе и свеукупног српског идентитета у Црној Гори. Међутим, пандемија нас је претходне двије године спречавала да наставимо оно што смо започели 2019. године. Иако је ово година турбуленција и превирања како на свјетском, тако и на државном нивоу, Матица српска у Црној Гори за једно са сарадницима, Општином Никшић и Удружењем „Пријатељи Никшића“, одважила се да организује Љетњу школу српског језика за странце“.

Др Газдић је даље нагласила да овогдишњу школу похађа 34 учесника који долазе из Француске, Холандије, Русије, Украјине, Њемачке, Италије, Грчке, Пољске, Велике Британије, САД, Колумбије, Филипина.

Током свог обраћања проф. др Јелица Стојановић поздравила је учеснике школе, госте, представнике дипломатског кора и медија, након чега је појаснијала зашто се ова Љетња школа организује баш у Никшићу.

Марко Ковачевић, Мићо Роговић, Јелица Стојановић

„Српски језик је древни језик, има дугу усмену, а хиљадугодишњу писану, јасну и препознатљиву историју и непрекинути континуитет, српском језиком је писана богата и велика књижевност… Српски језик је једнако тако присутан и на свим просторима који су данас у саставу Црне Горе. Језик је у овој дугој историји Црне Горе увијек био српски и једино се тако именовао. Као што се и писмо српског језика – ћирилица, кроз историју именовао као српско писмо. Зато је нама лијепо у српском језику и са српским језиком па ће тако и бити, надамо се, и нашим драгим ползницима. Јер ће бити у историјском, научном, стручном и истинитом Никшићу. Зашто Никшић? Између осталог и зато што се у Никшићу говори листим српским језиком: говор је задржао непомућене боје воакла, четворокацентаски систем са свим дужинама и сл. Студенти ће учити и екавицу и ијекавицу као једнако важне и вриједне у српском језику (ијекавица се говори у Никшићу и она је тежа да се савлада, али труд даје резултате).

У име Републике Србије, Министарства спољних послова и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Дипломатско конзуларних представништава РС у Срној Гори, ползаницима школе обратио се господин Мићо Роговић.

Драги полазници,

Ви који живите расути по читавом свету имате чиме да се поносите, Вик који стасавате ван Србије и волите Србију сте наша будућност и понос, сви сте Ви амбасадори Србије. Да бисте могли ову мисију да вршите, није дозвољено да Србију само волите, већ морате добро познавати српску историју, језик и нашу културу. Друга љетња школа српског језика организована у Никшићу је део пута у остварењу овог племенитог и важног циља. Свима нама приоритет мора да буде очување српског језика. Ћирилице, културе, обичаја и других посебних иднетитетских обелжја где год да живимо.

Представници Амбасаде Републике Србије у Црној Гори, г. Немања Секицки и г. Мићо Роговић

У свом поздравном обраћању градоначелник Никшића г. Марко Ковачевић поздравио је присутне, наглашавајући да је СПЦ Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори „можда нјаважнија“ организација српског народа у Црној Гори. Градоначелник је даље истакао колико је значајно баштитнити и промовисати сопствени језик, јер како је закључио, да се би се упознала култура Другога, прво се мора упознати сопствена, те да се култура другог народа најбоље може упознати учењем језика.

Значајну подршку у организовању Љетње школе пружило је Удружење „Пријатељи Никшића“. Дио из њиховог писма подршке полазницима школе прочитала је др Јелна Газдић.

Драги полазници курса,

Вама од свег срца захваљујемо што сте одабрали нашу љетњу школу и што сте одлуили да српски језик учите у Никшићу. И сами ћете се увјерити да сте направили најбољи избор. Никшић је средиште подручја у коме се говори најчистији српски језик, али и град достојан дара који му је дат, град који је свој српски језик и у њему запечаћену културу, када је требало, умио бранити од политичких и глобалистичких пошасти. Никшић вам је отворио врата, а ми вам желимо да вам боравак буде лијеп и плодан, да се у своје земље вратите богатији за један језик, богатији за једно искуство. Живјели!

Након обраћања домаћина, полазницима школе уручени су пригодни поклони. Поред наставних активности, ползаници школе у предстојећим недјељама имаће прилику да се упознају кроз излете и екскурзије са разним знаменитостима културне прошлости Никшића и Црне Горе.