Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

Реаговање Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори на кадровску „културну политику“ Маше Влаовић…

Реаговање Матице српске –  Друштва чланова у Црној Гори на кадровску „културну политику“ Маше Влаовић, министарке културе и медија у мањинској Влади Црне Горе

Серија кадровских смјена у институцијама културе које је покренула нова министарка културе и медија Маша Влаовић, настављајући по старом, изазвала је оправдане протестне реакције појединаца, већег дијела јавности и појединих политичких партија. Тако је министарка Влаовић, на самом почетку свог равнатељства ресором културе, успјела да на себе скрене медијску пажњу „сјечом“ и „чистком“, умјесто да се наметне путем интелектуалне рафинираности, стваралачке имагинације и култивисаности. Но, упркос томе што су њени политички и етнички мотивисани поступци смјене неподобних доживљени и описани као неочекивани, нелогични и необразложени, они су били најављени у оквиру скупштинског института званог „посланичко питањe“. Корелација између посланичког питања екстремизованог србофоба Дамира Шеховића о „конкретним акцијама“, нашло је свој практични одговор у смјенама  које је предузела „нестраначка“ SD министарка Влаовић, „након свеобухватне анализе затеченог стања“, како је изјавила том приликом у црногорском „високом дому“, уз дегутантну тираду о томе како ће „адекватне културне политике допринијети афирмацији мултиетничке, грађанске и интеркултуралне Црне Горе“. Јасно је да смијењени културни посленици, угледни и међународно признати научници и ствараоци „нијесу адекватни“ за министаркине идентитетски програмиране „културне политике“.

Искуство живота у аутократском и партитократском режиму – који годинама опстаје на корупцији, друштвеним подјелама и генерисању негативног афективног набоја према српском дијелу грађанства – учи да је нечасни поступак министарке културе и медија унапријед припремљен и планиран, те да је њена безобзирност да план немилосрдно и свирепо до краја реализује, препоручио за функцију коју Влаовић Маша обнаша. Дакле, силе скупштинске осовине, у виду тандема Шеховић-Влаовић, дјеловале су на фону: посланичко питање („конкретне акције“)–министарски одговор („свеобухватна анализа затеченог стања“, којом су у институцијама културе затечени неки Срби као недопустиво стање)–масовна отпуштања („сјеча“ и „чистка“) припадника субверзивног етноса, као конкретна акција у изведби „наше“ Маше. Last but not least (што би рекли англофили, србофобне провенијенције из провинције), oва колико биједна толико и провидна политичка комбинација, пропраћена је нападним стајлингом нове министарке, која је приликом одговарања на договорено посланичко питање била костимирана у тоалети, са комбинацијом боја китова убица, врсте Orcinus orca. Не улазећи у етимолошке минуциозности, ова комбинација се више него римује са чувеним: The Age of Men is over. The Time of the Orc has come. Стога се Друштво чланова Матице српске у Црној Гори и разуман дио црногорског грађанства све више пита (иако се грађани овдје одавно ништа не питају): докле више?

 

Никшић, 1. август 2022. године

проф. др Јелица Стојановић,

предсједник

Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори