Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ДАНИ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА У ЧАЧКУ

На Дан Воздвижења Часног Крста – Крстовдан, у манастиру Благовештење кабларско у Овчар Бањи одржана је свечаност у оквиру манифестације „Дани патријарха Павла“. Седма по реду манифестација започета је Светом Литургијом коју је служило свештенство Епархије жичке, протојереј Мирослав Петров, архијерејски намесник трнавски уз саслужење свештенства из Чачка и проте Драган Гаћеша, пароха кућаначког из родног места патријарха Павла.

Након Св. Литургије уследила је свечаност отварања манифестације и изложба крстова дрворезбарске колоније „Крст патријарха Павла“. На „тераси патријарха Павла“ постављена је изложба крстова Колоније 2022 и награђених крстова из претходних година.

Скуп су поздравили и о манифестацији говорили, у име покровитеља града Чачка, Владе Милић, заменик градоначелника Чачка, протојереј Мирослав Петров, архијерејски
намесник трнавски и прота Драган Гаћеша, парох кућаначки.

У наставку програма, у име оснивача и организатора, удружења Павле – живот по Јеванђељу, скупу се обратио Драго Милошевић који је, у краћој беседи, још једном истакао да ово сабрање чинимо у част и славу патријарха Павла као и највећих вредности овоземаљског живота, а које нам је управо својим примером сведочио Павле док је био на земљи. Молитвено окупљање свештенства, монаштва и народа има велику симболику узношењем дарова у славу патријарха Павла и подсећања и угледања на човека који нам је приближио Јеванђеље и Христа. Овом приликом је најавио могућност отварања музеја крстова у оквиру манифестације. На крају је позивао присутне да сви заједно упуте иницијативу да се за десете „Дане патријарха Павла“, у Овчар Бањи, где су се укрштали путеви патријарха Павла, изради броназана статуа.

На крају је саопштио резултате овогодишње колоније на којој је учествовало 8 уметника и то: Мирослав Гњатић из Требиња, Зоран Златановић из Врања, Зоран Копривица из Лучана, Стојан Топаловић из Лучана, Владан Никодијевић из Петровца на Млави, Драган Тодоров из Новог Сада, Данка Караклајић из Ивањице и Никола Аранђеловић из Чачка.

Жири у саставу Зоран Јуреш, академски графичар, протојереј Мирослав Петров и Драго Милошевић, одлучили су да награде за најбољи крст добију радови Зорана Копривице и Зорана Златановића. Награде и захвалнице, уз примерак првог броја часописа ПАВЛЕ патријарх српски, учесницима колоније су уручили представници
покровитеља и оснивача манифестације.

На крају свечаности, Стојан Топаловић из Лучана који свих ових година учествује на дрворезбарској колонији „Крст патријарха Павла“ изрезбарио је жезал и поклонио га цркви Св. апостола Петра и Павла у Кућанцима. Жезал је примио прота Драган Гаћеша који се захвалио на дару у име Епархије пакрачко-славонске и парохије кућаначке.

Зоран Златановић из Врања, добитник награде за најбољи крст на овогодишњој колонији поклонио је ручно рађену икону патријарха Павла манастиру Благовештење. Поклон је уручен игуманији манастира мати Михаили која се захвалила дародавцу. Конферансу је израдила Ана Ранђић, професор српског језика и књижевности, која је такође водила програм. Дизајн билборда, плаката и позивница и поставка изложбе израдио је Зоран Јуреш, академски графичар. Свечаност је увеличало појање хора Слово љубве из Чачка.