Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

СТУДЕНТИ СП ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ И ОВЕ ГОДИНЕ УЧЕСТВОВАЛИ У ШКОЛИ ПАЛЕОГРАФИЈЕ

Студенти СП за Српски језик и књижевност и ове године су имали прилику да се одазову позиву српског удружења ,,Ћирилица“ из Требиња и да похађају часове палеографије – у циљу обогаћивања језичког знања и искуства, учећи на самом терену.

Седмој школи палеографије присуствовале су  Јелена Шаковић, сарадник на СП за српски језик и јужнословенске књижевности, и  студенткиње Ксенија Ђукић и Марија Ивановић.

Вишегодишња подршка Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори ни ове године није изостала, па је тако и овог пута Матица била ослонац студентима у виду новчане помоћи, али и као подржавалац програма. Такође, и СП за српски језик и јужнословенске књижевности подстиче на овај начин високошколце на активно учешће и његовање културних и националних вриједности.

За студенте ово је била прилика да се сусретну са старим српским споменицима на тлу Херцеговине, запамте карактеристичне црте у рукопису писара, из прве руке од великог зналца – Горана Комара, да сазнају више о времену из ког ти натписи датирају. Уз све то, имали су прилику за стицање знање о томе под каквим условима је Комар вршио своја истраживања и на који начин. Но, ово је само дјелић пажљиво осмишљеног програма.  Након обиласка стећака на терену у околини Требиња, услиједио је и обилазак манастира Тврдош, Библиотеке Задужбине ,,Кнез Мирослав Хумски“, као и Народне библиотеке.

„У оквиру библиотеке налази се легат Јована Дучића које је на мене оставио посебан утисак“, истиче студенткиња Марија Ивановић. Даље наводи да јој је ,,слушање предавања и усвајање нових знања о историјском, културном и језичком развитку код Срба (уз пратњу великих стручњака, дивних колега, све кроз смијех и пријатну атмосферу)“ помогло да боље појми величину и значај традиције, прошлости свога народа, те је управо ова чињеница путовање учинила посебним и незаборавним.

Студенткиња треће године Ксенија Ђукић сматра да је овакво искуство од великог значаја за сваког студента српског језика и књижевности, а нарочито за оне који његују посебну наклоност ка историји свог језика.

,,Велика је част бити прије свега одабран од стране наших професора за овакво окупљање. Школа палеографије не само да нуди могућност стицања знања из области палеографије већ вас обогати за ново искуство упознавања колега ван граница Црне Горе, обиласка свих предивних мјеста у Граду сунца, а успомене које стекнете за тих неколико дана – остају за цијели живот. Захвална на овој прилици, радујем се свакој будућој и топло препоручујем свим студентима-колегама да се одазову оваквим, и сличним њима догађајима“, закључила је студенткиња треће године Теодора Вујачић.