Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ПРОФЕСОРИ И СТУДЕНТИ СРБИСТИКЕ ИЗ НИКШИЋА У „ШКОЛИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА“ У ТРШИЋУ

У организацији Матице српске и Филозофског факултета из Новог Сада, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ове године је у НОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу одржана Друга школа историје српског језика. Школа је трајала од 4. 12. до 11. 12, а полазници су били студенти из Никшића, са Пала, из Бањалуке, Новог Пазара, Ниша, Крагујевца, Београда и из Новог Сада.

Као и прошле године, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори и ове године је финансијски подржала двије студенткиње са Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности Филолошког факултета у Никшићу и омогућила им учешће у пројекту, па су никшићку катедру србистике ове године представљале студенткиње прве и друге године мастер студија, Марија Марковић и Маријана Ђукић. У својству предавача ове године су са Филолошког факултета УЦГ биле ангажоване проф. др Јелица Стојановић и доц. др Јелена Газдић.

Школа је основана са циљем да се студенти заинтересују и прошире знања из историје српског народног и књижевног језика, али да и кроз радионице стекну практично знање и да раде на рукописима и штампаним текстовима из различитих периода српске писмености.

Поред радионица и предавања студенти су се упознали и са значајним издањима Матице српске која се односе на дијахорнијска проучавања српског језика.

Такође, полазници Школе су у периоду од седам дана имали прилику да посјете манастир Троноша, обиђу кућу Вука Караџића у Тршићу и Музеј Јадра у Лозници. Студенткиње из Никшића истичу да им је ово била јединствена прилика да на једном мјесту упознају колеге из Републике Српске и Србије, али и да слушају предавања највећих стручњака из области историје српског језика са наших простора.

„Школа историје српског језика нам је омогућила да чујемо нове професоре, највеће стручњаке из ове области. Нека предавања су послужила присјећању градива, док смо на многим другим научили нешто ново, корисно и занимљиво. Током радионица и израде домаћих задатака радили смо у групама и тако размјењивали знања и стицали нова. Наравно, памтићемо лијепо дружење током свих седам дана, а надам се и да ћемо се са новим колегама поново окупити, као и да ћемо у будућности сарађивати“, каже студенткиња Маријана Ђукић.

Из Тршића ћу дефинитивно највише памтити људе које сам упознала. Диван је осјећај бити окружен онима са којима имате слична интересовања, али и професорима који су ту због вас и вашег знања. Боравак у родном мјесту Вука Караџића је само по себи привилегија, а посебно онда када добијете прилику да још више проучавате и сазнате о његовом времену, животу и раду. Обиласком музеја, Вукове куће и Манастира Троноша стекли смо најприближнији доживљај времена обнове нашег језика, писмености и културе. Ово је због тога било заиста незаборавно искуство, истиче студенткиња Марија Марковић.

Предавачи ове године били су: академик Јасмина Грковић-Мејџор, проф. др Александар Милановић, проф. др Јелица Стојановић, проф. др Виктор Савић, проф. др Ирена Цветковић Теофиловић, проф. др Владимир Поломац, проф. др Марина Курешевић, проф. др Исидора Бјелаковић, доц. др Јелена Газдић, доц. др Јелена Стошић, асист. др Александра Цолић Јовановић, др Ана Мацановић и доц. др Катарина Беговић.

Надамо се да ће се традиција одржавања ове школе наставити и желимо будућим полазницима једнако квалитетно искуство.