Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ИЗ ШТАМПЕ ИЗАШАО ЗБОРНИК РАДОВА ОЛОВНА ВРЕМЕНА

Зборник радова Оловна времена у Црној Гори (1990  ̶   2020): узроци и посљедице у издаваштву Матице српске  ̶   Друштва чланова у Црној Гори изашао је из штампе. Књигу су приредили др Јелена Газдић и проф. др Душан Крцуновић.

Ријеч приређивача

Иако је човјек наше традиције од искона разумијевао себе као политичко биће, без обзира на све историјске маске тог саморазумијевања, савремено доба, упркос свом напретку које је донијело, донијело је и до тад скоро непозната извитоперења политичког самоодређења човјека. Као што знамо, период тродеценијске спреге између власти и мафије у Италији означен је као „оловна времена“. У том периоду у нашој (пост)социјалистичкој јавности били су се „одомаћили“ поетичнији називи за оно што се догађало на соц-југословенском простору и у Црној Гори од 1945. до 1990: вунена времена или године које су појели скакавци. У времену
именовања те појаве сматрали смо да се ради о нечему што се више никада не може догодити. Ипак, по ко зна који пут смо били у заблуди. Догодила су нам се управо оловна времена. Како год да назовемо потоњи тродеценијски социо-политички феномен власти која је настојала да изврши тотални „глајхшалтунг“ политике и економије, друштва и културе, когнитивни притисак да се објасне узроци и посљедице ових периода једнако је тежак и теоријски обавезујући колико и лична и колективна траума, колико и етика сјећања sine ira et studio.

Руковођени тим осјећањем, свијешћу, савјешћу и одговорношћу, одјељења Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори сложила су се да покрену идеју организовања научног скупа под радним називом: „ʼОловна временаʼ у Црној Гори: узроци и посљедице“. Циљ скупа био је да освијетли све аспекте једног периода новије црногорске историје који је обиљежен покушајима прекрајања и фалсификовања историје, репрограмирањем културе путем прогона српског језика и ћирилице, суновратом правне и моралне свијести, медијским мраком, економском девастацијом земље, масовним кршењем људских права и слобода, нападима на цркву…

На овом значајном мултидисциплинарном тродневном скупу тематизован је временски период током којег су се пред нашим очима одвијали, а преко наших леђа преламали догађаји који су драстично мијењали друштвене и политичке прилике, културни и историјски крајолик у чијим су се измаглицама каткад једва разазнавали вјековни вредносни оријентири, обичаји, норме и упоришне тачке људског постојања. Након три деценије живота in extremis, трусни друштвено-политички терен је, на први поглед, почео да се слијеже, а атмосфера над њим да се донекле разбистрава, дајући нам прилику да се научно-теоријски одредимо према протеклом временском периоду.

„Своје вријеме захватити у мислима“ – тако гласи познато Хегелово одређење философије, али које се може разумјети и као задатак сваког квалификованог, историјски ситуираног и друштвено одговорног мишљења.

Налазећи се пред једним таквим задатком, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори одлучила је да организује научни скуп на коме су из перспективе разних научних дисциплина презентовани и протумачени узроци и посљедице периода за чије се аnni horribiles није могло изнаћи неко друго, адекватније или можда литерарније име, осим овог већ рабљеног – „Оловна времена“. Ипак, избор назива није био сасвим произвољан, будући да тај елеменат специфичне густине и тежине, савитљивости и топивости има богат симболички потенцијал којим се може изразити протекло тридесетогодиште. Прије свега, олово симболизује ратна разарања и људске жртве којима је обиљежена посљедња деценија 20. вијека. Олово је и синоним за тежину – тежину и терет живота у условима политичке диктатуре, правног и институционалног насиља, економског пустошења, обесправљивања појединаца и цијелог народа. Напокон, олово је изузетно токсичан елеменат, а овдје функционише као симбол систематског и масовног тровања лажима и мржњом.

Не сумњајући да је све што је речено на овом скупу и објављено у овом зборнику, искључиво „за ајтар истине“, захваљујемо свим учесницима на одзиву, као и уваженим званичницима који су својим присуством овом скупу дали на значају.