Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

У Никшићу завршен дводневни научни скуп “Марко Миљанов у свом и у нашем времену”

Научни скуп “Марко Миљанов у свом и у нашем времену”, који су организовали Филолошки и Филозофски факултет, сабрао је у Никшићу научнике из земље и регина, који су у оквиру 4 сесије изнијели своја виђења и тумачења језика, књижевно-теоријског схватања и филозофско-етичког поимања књижевног дјела Марка Миљанова у његовом и нашем времену.

 

У сесији која се односила на књижевно-теоријско схватање дјела Марка Миљанова учествовали су Валентина Питулић, Горан Радоњић, Јелена Шаковић, Радоје Фемић, Бошко Сувајџић, као и Лидија Томић, иначе чланица организационог одбора, која је дала кратак преглед прве двије сесије и подсјетила на свечано отварање скупа на Медуну, дан раније, и Пленарну сједницу са проф. др Иваном Негришорцем и проф. др Милошем Ковачевићем, као учесницима.

Осврт на сегмент који се бавио језиком књижевног дјела Марка Миљанова, а у којем су учешће узели Александар Милановић, Михаило Шћепановић, Јелица Стојановић, Ана Јањушевић Оливери, Драга Бојовић и Јелена Газдић, дао је проф. др Милош Ковачевић.

У дијелу који се односио на филозофско-етичко поимање књижевног дјела Марка Миљанова говорили су Предраг Ражнатовић, Синиша Јелушић, Јеленка Пандуревић, Владимир Дрекаловић, Драго Перовић и Душан Крцуновић, који је захвалио учесницима на подршци и доприносу у реализацији овог скупа.

Дводневни научни скуп “Марко Миљанов у свом и у нашем времену” организовао је Универзитет Црне Горе поводом 190 година од рођења знаменитог црногорског војводе и писца.

 

Текст преузет са портала РТВНК