Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

У Никшићу ускоро почиње Љетња школа српског језика за странце

Трећа по реду Љетња школа српског језика за странце и припаднике српске дијаспоре почиње у понедјељак, 9. јула, и трајаће до 26. јула у Никшићу, а након тога одвијаће се до 30. јула у Будви.

Из Матице Српске – Друштва чланова у Црној Гори, која је, уз подршку Општине Никшић, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије, и другим организацијама и појединцима, била организатор прошлогодишње Школе српског језика, наводе да су за сада пријављена 42 кандидата из 12 земаља.

Полазници Љетње школе 2022.

У одвијање наставе и ваннаставних активности биће укључено 16 предавача, од чега ће четворо константно држати часове српског језика. Осим часова српског језика биће организавана и предавања из различитих области: књижевност, географија, историја, биологија мора, религија, психологија, филмска и ликовна умјетност.

Саставни дио Школе српског језика за странце јесте упознавање са историјским знаменитостима и природним љепотама Црне Горе, па ће у том смислу бити организано девет излета широм Црне Горе: посјета манастирима Острог, Цетињског и Жупског, манастира Косијерево, потом локалитета Црвена стијена, Жабљака, вожња жичаром, обилазак моста на Тари и рафтинг, Капетаново језеро и Лукавица, Скадарско језеро, крстарење Бококоторским заливом.

Прва Љетња школа српског језика организована је 2019. године у Игалу са циљем да се кроз учење српског језика странцима и припадницима српске дијаспоре представи оно што је најважније у нашој култури и традицији.