Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ПОЧЕЛА ТРЕЋА ЉЕТЊА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА У НИКШИЋУ

У Никшићу је почела са радом, трећа по реду, Љетња школа српског језика за странце и припаднике дијаспоре. Школу организује Матица српска-друштво чланова у Црној Гори уз подршку Општине Никшић, Општине Будва, ТО Будва, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије, и другим организацијама и појединцима.

Љетњу школу српског језика ове године похађаће 38 полазника из више земаља, а свима добродошлицу у град под Требјесом пожелио је предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић.

Проф. др Јелица Стојановић на отварању Љетње школе

Желим вам добродошлицу у наш град Никшић који је један од изворишта српског језика и један од његових најтврђих бедема. Општина Никшић је у српском језичком простору територијално највећа општина, тако да имате привилегију да у њој будете, истакао је Ковачевић.

Марко Ковачевић (ФОТО: РТНК)

Предсједница Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори проф. др Јелица Стојановић која је објаснила зашто се Љетња школа српског језика организује у Никшићу и Црној Гори.

Српским језиком је писана богата и велика књижевност. Српски језик је кроз сву историју, на свим просторима који су ушли у састав Црне Горе, у Црној Гори био присутан као једини језик, ако говоримо о словенским језицима, и увијек се звао српским именом. Дакле, зато учимо српски језик у Црној Гори, да би наши полазници знали да у Црној Гори се никада није говорио ни један језик осим српски, осим последње деценију и по када је направљено насиље над именом спског језика, казала је Стојановић.

Присутнима су се обратили и представница Амбасаде Републике Србије у Црној Гори Јелисавета Челановић и представница Удружења „Пријатељи Никшића“ проф. др Ана Јањушевић Оливери.

Представница Амбасаде Републике Србије у Црној Гори Јелисавета Чолановић казала је да би се један језик научио мора се тај језик живјети, схватити његов дух, а да је управо то оно што Матица српска у Никшићу нуди полазницима.

Никшић и ове године отвара врата људима различитих узраста, нација, култура, вјера и језика, које повезује иста намјера – упознавање са српским језиком и културом. У ове дана Никшић постаје свијет у малом, поручила је представница Удружења „Пријатељи Никшића“, Ана Јањушевић Оливери.

Током првог дана наше полазнике је са Никшићем упознао Миљан Мијушковић, савјетник предсједника општине Никшић за туристичка, културна и вјерска питања. Након презентације и кратког филма о нашем граду, полазници Љетње школе српског језика у Никшићу су обишли никшићки корзо, споменик и дворац краља Николе, средњовјековне стећке у његовој близини, да би на крају посјетили Саборни цркву Св. Василија Острошког гдје их је дочекао и добродошлицу им пожелио отац Слободан Јокић. Први дан је окончан заједничком вечером у Парохијском дому гдје су полазници поздрављени од стране оца Мирка Вукотића.

Миљан Мијушковић са полазницима испред споменика краљу Николи.

Поред наставних активности, други дан Љетње школе српског језика у Никшићу био је резервисан и за отпочињање курса фолклора у ЈУ ,,Захумље” који ће трајати до краја Школе.

Полазници Љетње школе у народним ношњама.

Трећег дана полазници су посјетили манастир Острог гдје их је дочекао отац Владимир Палибрк који им је одржао бесједу о животу и чудима светог Василија Острошког. По повратку у Никшић оранизована је вечерња забава за учеснике Љетње школе.

Бесједа оца Владимира ученицима.

Поред свакодневне наставе, четвртог дана полазници су имали прилику да чују и предавање проф. др Ане Јањушевић – Оливери о акценатском систему српског језика.
Пети дан Љетње школе српског језика отпочео је предавањем оца Крста Станишића ,,Слава код Срба”. Након тога полазници су посјетили манастир св. Луке у Жупи, послије чега су у Никшићу имали прилику да чују предавање проф. др Горана Радоњића о филмском стваралаштву Емира Кустурице и заједно са њим погледају наш славни филм ,,Сјећаш ли се, Доли Бел” и о њему поразговарају.

Гостопримница манастира светог Луке, Жупа.

Шестог дана Љетње школе српског језика организована је екскурзија на Жабљаку.

Полазници су имали прилику да посјете Савин Кук, Црно језеро и мост на Ђурђевића Тари, а следећи дан је био резервисан за рафтинг ријеком Таром.