Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ДРУГА НЕДЈЕЉА ЉЕТЊЕ ШКОЛЕ

Друга недјеља Љетње школе српског језика у Никшићу отпочела је предавањем професорице Вање Ковић на тему ,,Како учење језика обликује мозак?”. Уз редовну наставу из српског језика, осми дан Љетње школе окончан је и излетом током којег су наши полазници обишли манастир Косијерево и археолошко налазиште Црвена Стијена у близини Никшића.

Манастир Косијерево
Манастир Косијерево

Деветог дана Љетње школе полазници су имали прилику да чују предавање професора Драга Перовића ,,Документарни филм Живка Николића”, као и да излажу презентације о својим земљама на српском језику.

Предавање професора Перовића у просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства

Наредног дана организована је посјета Цетињском манастиру и обилазак Цетиња. Учеснике је дочекао господин Рајко Радусиновић, предсједник Црквене општине Цетиње, који их је упознао са историјским развојем града и његовој улози у историји Црне Горе. Након тога полазници Љетње школе су посјетили Цетињски манастир гдје су угошћени од стране високопреосвећеног митрополита црногорског-приморског г. Јоаникија који им је пожелио добродошлицу у Цетиње и Црну Гору, као и уручио поклоне. Током ове посјете полазници су имали прилику и да обиђу ризницу Цетињског манастира са чијим богатим садржајем их је упознао ђакон Ведран Грмуша.

Полазници у гостопримници Цетињског манастира

Десетог дана Љетње школе српског језика проф. др Јелица Стојановић је одржала предавање на тему ,,Наша ћирилица” након којег је организована и калиграфска радионица у Друштву црногорско-руског пријатељства у Никшићу. Уз то, полазници су имали прилику и да чују предавање проф. др Драге Бојовић ,,Лексичко значење и вербалне асоцијације”.Једанаести дан је уз редовну наставу обухватао и пројекцију и разговор о филму ,,Петријин венац” са професором Гораном Радоњићем током којег су полазници имали прилику да сазнају о филмском стваралаштву Срђана Карановића, књижевном дјелу Драгослава Михаиловића, као и о везама између српске кинематографије и књижевности.

Полазници и професори у манастиру Бешка на Скадарском језеру

Сљедећег дана организовано је крстарење Скадарским језером приликом којег су учесници Љетње школе посјетили манастире Бешка и Старчева Горица.