Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

Промоција Љетње школе српског језика на Сајму књига у Београду

На овогодишњем Међународном сајму књига у Београду представљен је кратки филм о Љетњој школи српског језика и културе која се ове године одржала у Црној Гори. На промоцији су говорили: предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори проф. др Јелица Стојановић, предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић, директор Туристичке организације Будва Немања Куљача, директор Туристичке организације Никшић Митар Бараћ и проф. др Вања Ковић испред удруђења ,,Пријатељи Никшића”. Програм је водио Миљан Мијушковић, савјетник предсједника Општине Никшић за туризам, културу и вјерска питања.

Проф. др Јелица Стојановић се у свом обраћању истакла да је трећа Љетња школа српског језика у Црној Гори остварила запажене резултате и запажен успјех.

,,Трећа Љетња школа српског језика и културе у Никшићу наставила је узлазни тренд напредовања овог пројекта, како у односу на број учесника, који је ове године био највећи, тако и у самом обогаћивању садржаја наше Школе и стварању што бољих услова за њене полазнике. Велики број предавања која су одржали бројни стручњаци помогла су учесницима да што боље схвате разноврност  и широку развијеност српске културе и српског језика као њеног кључног обиљежја” рекла је проф. Стојановић. У наставку је истакла важност одржавања оваквог догађаја у Црној Гори због ,,покушаја да се фалсификује српскик језик и српска историја на том простору”. На крају свог свог обраћања проф. др Јелица Стојанивић се у име Матице Српске – Друштва чланова у Црној Гори захвалила на помоћи општинама Никшић и Будва, Управи за дијаспору и Србе у региону и њеном директору Арноу Гујону, као и бројним другим појединцима и организацијама који су помогли у овогодишњем раду Љетње школе српског језика.

У свом изглагању предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић се осврнуо на досадашњу праксу диксриминације српског језика у Црној Гори и тежње да се ,,све учини како се српски језик не би називао својим именом”. Осврнуо се и на традицију српског језика на овим просторима, али и на чињеницу да је мајка Вука Стефановића Караџића рођена у Озринићима у Никшићу.

,,Потврда квалитета ове Љетње школе српског језика огледа се и у чињеници што многи хоће да се врате. Срећан сам што Љетња школа комуницира српски са читавим свијетом из Никшића, Будве, Црне Горе, а квалитет тога ћемо добити на попису” закључио је Ковачевић.

,,Овај пројекат је несумњиво од међународног значаја, а од ове године је први пут у његову реализацију укључена и Општина Будва што је омогућило полазницима да упознају културне и историјске вриједности града. Будва подржава Љетњу школу из љубави према српском језику и ћирилици, а посебно смо задовољни што је њеним доласком у Будву на симболички начин и српски језик вратио у наш град” истакао је Немања Куљача, директор Туристичке организације Будва.

Испред удружења ,,Пријатељи Никшића” обратила се проф. др Вања Ковић.

,,Чланови нашег удружења су имали срећу да одрасту у Никшићу, а након тога нас је живот расуо на све стране – Холандији, Енглеској, Њемачкој, Русији – и одлучили смо да своја знања и вјештине уткамо у неки пројекат који би имао значајну улогу за промоцију и развој нашег града, а то несумњиво јесте Љетња школа српског језика”  казала је она.

Митар Бараћ, директор Туристичке организације Никшић захвалио, се на сарадњи колегама из Будве и истакао да је Љетња школа српског језика у Никшићу за туристички развој овог града и његову промоцју широм свијета.