Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

У Никшићу отворена изложба ,,Мирослављево јеванђеље – божанско надахнуће”

У оквиру манифестације „Дани Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори“, у Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“, отворена је изложба „Мирослављево јеванђеље – божанско надахнуће“ аутора Вељка Топаловића.

„Повод вечерашњег сабрања није само Његош, чије рођење смо ове године обиљежили великим бројем скупова, изложби, округлих столова и академија, повод је и Дан Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, која је на својој Скупштини 2017. године, 13. новембар једногласно изабрала као свој дан“, казала је, у име организатора Марија Јелић, подсјетивши да је Његош био први члан Матице српске са простора данашње Црне Горе.

Организатор изложбе, поред Матице, је и Епархија будимљанско-никшићка, у чије име је скуп благословио протојереј Миодраг Тодоровић. Констатовао је да Мирослављео јеванђеље, и прије него што је записано на хартији, до данашњег дана, стоји на централном мјесту, на престолу у олтару као средишту Божјег народа.

Марко Ковачевић, предсједник Општине Никшић, која је покровитељ манифестације „Дани Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори“, навео је да се хумски кнез Мирослав, брат великог жупана Стефана Немање, који је подигао цркву Светих Петра и Павла, у Бијелом Пољу, за коју је намијенио Мирослављево јеванђеље, на овај начин, вратио у свој Хум.

Како се у организовање манифестације укључила и ЈУ „Захумље“ присутне је поздравио др Миодраг Чизмовић, директор.

Предсједница Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори проф. др Јелица Стојановић је говорила о Мирослављевом јеванђељу, најзначајнијем ћириличном споменику српске и јужнословенске односно српско-словенске писмености из 12. вијека, којег је Унеско 2005. године уврстио у своју библиотеку „Памћење свијета“, чиме је постало дио 120 најврједнијих добара које је створила људска цивилизација.

Осим Мирослављевог јеванђеља које је главна тема изложбе, саставни дио поставке чини и Српски псалтир, једнако драгоцјен српски средњовјековни рукопис, који се данас чува у Минхену, а о страдању значајног рукописног наслеђа говорила је Кристина Милорадовић.

Изложбу, коју је до сада вид‌јело милион и четиристотине хиљада посјетилаца, сачињавају: закривљени пано са фоторафијом унутрашњости хиландарске цркве, гд‌је се Мирослављево јеванђеље чувало 700 година, специјално израђен постамент и ковчег из ког се књига подиже приликом отварања, 12 паноа који говоре о симболици ликовних украса и драматичном историјату књиге.

Изложбу је отворио Вељко Топаловић, приређивач факсимила Мирослављевог јеванђеља и један од приређивача овог изузетног културног догађаја.

 

Изложба „Мирослављево јеванђеље – божанско надахнуће“ ће за посјетиоце у Друштву „Свети Ђорђе“ бити отворена 16. и 17. новембра од 9 до 17 часова, а организатор позива заинтересоване посјетиоце, нарочито ученике основних и средњих школа да са својим професорима обиђу поставку.

Дио изложбе је и документарни филм „У почетку беше реч“, који ће у оквиру Дана Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори“ бити приказан у четвртак 16. новембра у 17 часова.

(ИЗВОР: портал РТНК)