Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

М. ЛОМПАР, И. ДЕРЕТИЋ: МЈЕСТО АНИЦЕ САВИЋ РЕБАЦ (1892-1953) У СРПСКОЈ КУЛТУРИ

Дани Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори

*

Драги пријатељи, срдачно вас позивамо на трибину

ХЕЛЕНСКИ ВИДИЦИ АНИЦЕ САВИЋ РЕБАЦ (1892‒1953)

О знаменитој Српкињи и њеном доприносу српској култури предавања ће одржати:

проф. др Ирина Деретић

и проф. др Мило Ломпар

 

Модератор: мр Бојана Пејовић

Субота, 2. децембар 2023. године, у 19 часова

Српска кућа, Плава сала, Булевар Станка Драгојевића бб, Подгорица

Програм се одржава поводом 70 година од смрти Анице Савић Ребац, славног српског хеленисте и Његошолога, а у склопу већ традиционалне манифестације Дани Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

ДОБРО ДОШЛИ!

*Проф. др Мило Ломпар и проф. др Ирина Деретић приредили су корпус философских, политичких и критичких списа Анице Савић Ребац под насловом Дух хеленства (Службени гласник: Београд, 2015). Ово издање је добило награду Лимес плус за вриједно репринт издање на првом фестивалу књиге Пази шта читаш – хуманистика, култура, уметност, 2016.

**Аница Савић Ребац (1892–1953), песникиња, преводилац, есејиста, филозоф и врхунски познавалац старогрчке и римске књижевности и културе, као и енглеског романтизма, сврстава се уз Исидору Секулић и Kсенију Атанасијевић у најобразованије Српкиње 20. века. Иза ње је остао обиман и разноврстан опус у коме се, идејном смелошћу и ерудицијом, посебно истичу студије везане за раздобље антике. Та жена је у Бранковом колу с непуних 13 година објавила превод једног одломка из Бајроновог Манфреда, у 14-ој почела да објављује своје песме и преводе Шелијеве поезије, а у 17-ој се огласила првим есејем. Њим је, као и превођењем Емила Верхарена, упознала нашу публику са овим белгијским лиричарем, али је то и програмски текст у коме се она пре Милоша Црњанског определила за слободан стих. Kада је напунила 18, већ је била “име” у књижевном свету.