Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

Представа ,,Две жене и један рат” у Никшићу

У Никшићком позоришту изведена је представа „Две жене и један рат“. Ову импресивну причу о једној Американки Мабел Грујић и једној Српкињи Јелени Лозанић, њиховим настојањима за успостављањем односа између Америке и Србије, у годинама Првог свјетског рата и великој помоћи коју су пружале српском народу, режирао је Алек Цонић.

Мабел Грујић, жену српског дипломате Славка Грујића, која је била оснивач Кола српских сестара, велика добротворка и добровољна медицинска сестра при Црвеном крсту Србије и која је највећи дио свог живота посветила афирмацији Србије у иностранству, игра Вјера Мујовић.

Лик Јелене Лозанић, супруге америчког правника, индустријалца Џона Фротингама, која, по избијању Првог свјетског рата, као представница Црвеног крста Краљевине Србије одлази у Америку, гд‌је наставља са својим доброчинством и сакупља помоћ за отаџбину, повјерен је Марији Бергам.

Представа „Две жене и један рат“ изводи се на малој, интимној сцени „Дома Јеврема Грујића“ у Београду, кући у којој су се сретале ове двије жене, сада споменику културе од високог значаја.

У Никшићу је одиграна у организацији Јавне Установе Никшићко позориште и Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори, у оквиру децембарског репертоара Никшићке културне сцене 2023.