Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

Одржана Скупштина Матице српске у Новом Саду

Редовна годишња Скупштина Матице Српске у Новом Саду одржана је јуче, 20. априла, у свом јубиларном 130. сазиву. У раду Скупштине и гласању учествовали су проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, и проф. др Душан Крцуновић, секретар Одјељења за друштвене науке.

У години у којој се обиљежавају два вијека постојања и непрекидног излажења Летописа
Матице српске, најстаријег часописа те врсте на свијету, рад Скупштине Матице српске је протекао у свечаном расположењу, осјећању поноса и духовне присности, чему је допринијело присуство чак 466 делегата, што је у њеном досадашњем раду најмасовнији одзив. Посебна атмосфера је испунила салу у здању ове најстарије српске књижевне, научне и културне институције док је проф. др Драган Станић, предсједник Матице српске, подносио извјештај о њеном четворогодишњем раду.

Током садржајног приказа протеклог рада, чији су богати и разноврсни стваралачки биланси представљени у посебној публикацији великог обима, предсједник Станић се са посебним поштовањем осврнуо и на рад Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори. Ријечи професора Станића биле су најава за обраћање проф. др Јелице Стојановић која је у свом извјештају издвојила најзначајније издавачке подухвате Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и најавила скоро отварање велелепног простора у центру Никшића. На крају свог излагања она је уручила предсједнику Матице Српске професору Станићу поклон у виду макете ловћенске капеле Петра II Петровића Његоша. Дирљивим гестом проф. Стојановић, која успјешно руководи Друштвом чланова Матице српске у Црној Гори, наглашен је свесрпски карактер славне институције из Новог Сада, чији се дух грађанске културе, родољубља, али и критичког мишљења и либералних идеја потврдио у европском простору захваљујући пчелињем трудољубљу њених чланова. О том европском карактеру Матице српске свједоче и њени нови почасни чланови, међу којима су се нашла имена Ефраима Зурова, Боба Дилана, Христа Јанараса, Терија Иглтона и других иностраних стваралаца који су на разне начине задужили српски народ.

Рад 130. Скупштине Матице Српске крунисан је реизбором професора Станића на њеном челу, као и избором новог састава њених управљачких тијела који чине узорни представници српске научне и стваралачке културе. Заједнички утисак послије 130. Скупштине је да Матица Српска из Новог Сада, институција од које је старији једино још њен Летопис, успјешно корача ка својој двијестотој годишњици, љета Господњег 2026. Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори спремно ће дочекати велики јубилеј свесрпске књижевне, научне и културне институције, следујући свог првог члана – Петра II Петровића Његоша.