Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

Саопштење Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори

Поводом неправедно, антиисторијски и антицивилизацијски, и противправно, проглашене Резолуције о Сребреници, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, изражава огорчење и протест. Нарочито огорчење изражавамо у вези са гласењем званичних представника Црне Горе. Гласајући за резолуцију о Сребреници, представници Црне Горе на Генералној скупштини Уједињених нација гласали су у име силе власти, чију су моћ присвојили, али и против Црне Горе, њене историјске самосвијести и српског народа, против већинског јавног мњења и воље њених грађана, против мишљења њене Цркве и против чињеничке истине.

Овим нечасним и злонамјерним чином представници Владе Црне Горе – наочиглед страног свијета и домаћег историјског свједочења – окренули су се против сопствене земље и грађана, против српског народа у Србији, Републици Српској, Црној Гори. Оваква одлука донесена је под утицајем подносилаца бестидне резолуције Њемачке и њених коспонзора који су били и остали некажњени починиоци геноцида над Србима и другим народима.

Сва бруталност тог игнорантског и охолог односа недвосмислено је исказана чином гласања у Уједињеним нацијама који је са једнаком бруталношћу „оправдаван“ изговором да је резолуција „добра за српски народ и помирење”, баш као што су нас западни партнери ове власти увјеравали да нас бомбардују „за наше добро“, и баш као што нас је увјеравала тродеценијска идеолошка претходница ове власти да је приватна држава боља од државе, као res publica („јавна ствар“), да је непостојећи „службени језик“ напреднији од српског, да је Србија без Косова и Метохије „бољи комшија“ и да је Србија „страна земља“.

Након свега, нијесмо изненађени срамним гласањем представника црногорске власти на Ист Риверу, изненађење ће бити изостанак одговорности њених носилаца пред народом и грађанима.

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори

Предсједник проф. др Јелица Стојановић