Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

Отворена четврта Љетња школа српског језика за странце

Четврта по реду Љетња школа српског језика за странце свечано је данас отпочела са радом у Никшићу. И ове године уз Матицу српску – Друштво чланова у Црној Гори велику помоћ у организовању овог пројекта пружили су Општина Никшић, ТО Никшић, Општина Херцег Нови, Друштво пријатеља Никшића, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као и бројне друге организације и појединци, на чему смо им дубоко захвални.

Церемонија отварања Љетње школе српског језика отпочела је обраћањем предсједника Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори проф. др Јелице Стојановић која је поздравила присутне и захвалила се заслужним установама и појединцима. У наставку свог обраћања проф. Стојановић је упознала полазнике са кратким историјатом Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, али и Матицом српском у цјелини:

„Наше Друштво је дио Матице српске, као нераздјељиве цјелине, а Матица српска је најстарија српска књижевна, културна и научна институција. Основана 1826, ускоро ће дочекати лијепи јубилеј, двије стотине година од оснивања. Први члан Матице Српске из Црне Горе, био је славни пјесник и владика, Петар II Петровић Његош. Откуд овај лијепи назив Матица српска? Познато је да је пчела најзагонетније, највредније, савршено биће, које има више од сто функција које одржавају планету. Кажу, кад не би било пчела, не би било ни човјека. А матица је пчела над пчелама око које се сабира цијело лијепо и вриједно друштво пчела. Уз друге производе, сабирају и мед. А мед је риједак производ који се не може покварити, траје кроз вјекове и храни. Пронађен је мед који је стар хиљадама година. Стари су Словени, и стари Срби, били су пчелари. Дакле, и ми као дио Матице српске, трудимо се да се у оквиру ове Школе сабирамо око српског језика, као пчеле око матице‟.

„Никшић је добио посебно мјесто у организацији Љетње Школе српског језика, уз друга разна мјеста у Црној Гори, између осталог и зато што се ту говори најчистији вуковски српски језик, ијекавског изговора, који ће полазници моћи да чују у изворном облику. Ијекавски су кроз историју, до прихватања Вукове реформе од других, говорили искључиво Срби. Зато је важно да га полазници Љетње школе српског језика упознају. Уз ијекавски, полазници ће, наравно учити и екавски, јер су и један и други изговор заједничко биће српског језика‟, казала је проф. Стојановић.

Полазницима четврте Љетње школе српског језика добродошлицу је пожелио и предсједник Општине Никшић господин Марко Ковачевић, који се потом осврнуо и на значај Никшића за српски језик:

„Савремени реформатор српског језика, Вук Караџић, је говор са овог подручја узео као основу своје реформе. Његова мајка Јегда је са подручја територије општине Никшић, а његов отац Стефан је недалеко одавде, из Петњице код Шавника. Све ово указује да Никшић заиста јесте право мјесто за почетак учења српског језика, а за завршетак ове Школе, свакако, јесте најбоље наше приморје одакле већ вјековима тај српски језик одлази у свијет и комуницира са другим народима и другим државама“.

Ове године Школу похађа 35 полазника из 12 свјетских држава, а њен слоган, чији је и ове године аутор Блажо Паповић, гласи „УчиТе српски“.