Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

СТУДЕНТИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ КЊИГА

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори организовала je за студенте и професоре Српског језика и јужнословенских књижевности из Никшића,  студијску посјету Међународном сајму књига у Београду, при чему је покровитељ ове активности била Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

 

Ове године у оквиру екскурзије, осим боравка у Београду, студенти су имали прилику да посјете Пивски манастир, Вишеград (Андрићград), Дрвенград и Златибор. У Пивском манастиру студенте и професоре дочекао је игуман Јефтимије Шкулетић, који их је  упознао са историјатом манастира.

Након Пивског манастира група је посјетила лијепу варош на Дрини, Вишеград. Слободно вријеме било је резервисано за разгледање најмлађег града на свијету Андрићграда. Топлу добродошлицу студентима у Каменграду пожељела је Ивана, водич, која је студенте упознала са овим велелепним пројектом чувеног режисера Емира Кустурице.

Након обиласка Андрићграда, сљедећа дестинација била је Дрвенград, град на Мокрој Гори, који је такође саградио Кустурица.  Из Дрвенграда путовање је настављен до Златибора. Иако је ту путнике дочекала магла и киша, љепоте овог планинског предјела су доминирале, па је већина пошла у шетњу, не марећи за лоше временске услове. Након ноћења на Златибору, студенти и професори наставили су ка србијанској престоници. У аутобусу србисти су рецитовали стихове својих омиљених пјесника.

У Београду група је била смјештена у хотелу „Славија“.  Првога дана посјете Сајму студенти су обишли већину штандова, подијелили су се по групама и уживали у промоцијама књига предвиђеним за тај дан. Сјутра, након доручка и одјаве из хотела, услиједила је друга посјета Сајму. Између осталог, на штанду Академске књиге предвиђено је било дружење да ауторком књиге „Историја америчке књижевности“, професорком Радојком Вукчевић, која је ове године  добила награду „Најбољи издавач из дијаспоре у 2018. години“ (изд. Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори).