Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

CATENA MUNDI И ЗВОНАРИ СЛОБОДЕ

У Никшићу је, у понедјељак 4. марта 2019, у организацији Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, уприличено представљање Издавачке куће Catena mundi из Београда и промоција књиге „Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај“.

Вече је одржано у Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“, у чије име је, учеснике промоције и бројну публику, срдачном добродошлицом, поздравио Велимир Касалица, потпредсједник Друштва. Он је угледним гостима из једне од најеминентнијих издавачких кућа на овим просторима − Catena mundi уручио пригодне поклоне, а Александри Нинковић Ташић захвалницу Друштва за укупан допринос српској култури.

У име Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори уводном ријечју обратио се доц. др Драго Перовић. „Ово вече је дио једног обухватнијег програма Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори у којем тежећи ка сопственом саморазумијевању представљамо српске издавачке куће“, рекао је Перовић и додао:

  • У издањима Catena mundi склапа се мозаик српског идентитета, лична карта разлога и оправдања постојања српског народа. Могло би се без устручавања рећи да они издају само она дјела на основу којих би се могла реконструисати историја српског народа, његовог двига и полета његових светитеља и просветитеља.

У уводном дијелу свог обраћања Бранимир Нешић, говорио је о етнографског положају Срба у првој половини 19. вијека онако како је написао главни картограф Аустријског царства. Он је нагласио да на простору данашњег западног Балкана живјело је 99% Срба.

  • Како то да један народ који је био најмногољуднији на овим просторима, почетком 20. вијека уђе у један идејни пројекат који се зове Југославија и који из тог пројекта излази као најпораженији народ. Данас у Хрватској, Срби су сведени на неколико процената.

Нешић је истакао да се највеће зло управо дешава на простору Београда и тек када се Београд буде ослободио, биће слободни и друга мјеста гдје Срби живе.

  • Сада је огроман притисак у години када је сјећање на 20 година од бомбардовања СРЈ и 800 година од стварања СПЦ, а ми морамо да научимо и да кажемо да је малодушност и песимизам забрањено осјећање код српског народа у 21. вијеку.

Никола Маринковић  нагласио је да је јако тешко говорити о свим издањима „Catene mundi“ од њеног оснивања до данас.  „Свака од тих књига покушава дати одговор који може бити тужан и трагичан, али баш стога и опомињући.“ Стога се посебно осврнуо на зборник радова „Историја једне утопије: 100 година од стварања Југославије“, напомињући колико је важно окупити људе који су се доказали, свако у својој науци, и сабрати њихове радове у једном овако великом зборнику. Он је напоменуо да је ова књига врло значајна у смислу покушаја давања одговора на многа питања која нас Србе муче када се говори о бившој Југославији. Сам зборник покрива скоро све теме, па чак и оне које најчешће изазивају носталгију, а то је, између осталог, и богата култура тог простора која се највише огледала у књижевности и музици. Маринковић се осврнуо и на једно од тумачења да је Југославија била баријера која би Русију спречила да изађе на „топла мора“. Наравно, све његове тврдње биле су навођење онога што су биле неке од тема и теза текстова аутора попут Јована Цвијића, Милоша Kовића, Мила Ломпара, Kосте Чавошког, Срђе Трифковића и многих других који су заступљени у овом зборнику. Напоменуо је и да је ово један од највећих подухвата на којима је он имао прилику да ради, али и један од најважнијих узимајући у обзир чињеницу да се овом темом невелики број људи бави са становишта науке.

Бранислав Станковић, коаутор књиге „Звонари слободе – Михајло Пупин и Владика Николај“ истакао је да смо ми увијек под неком врстом окупације, некада својевољно, некада наметнуто. „1918. године смо постали алкохоличари, а 1944. године смо почели да се дрогирама и та нас дрога још држи. Али ја не желим да будем песимиста већ звонар слободе“, рекао је Станковић.

Александра Нинковић Ташић рекла је да су „звонари слободе“ кључ како да у злом времену можемо бити достојни.

  • Начин на који су њих двојица превазилазили мучне периоде изазова буди понос у нама, прилив енергије и сами желите да учините нешто добро и нешто важно за опште добро и нешто корисно читавом свом роду.

Она је нагласила да Пупин и Владика Николај то јесу чињели, а такође су видјели и препознали један другога. Пупин је препознао Владику Николаја као Светог Саву њиховог времена.

Књига Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај и остала издања Catene mundi представљена су и у Подгорици, у Књижари Матице српске.

Програм је водио мр Милорад Дурутовић.