Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ЈЕЛИЦА СТОЈАНОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ „КАПЕТАН МИША АНАСТАСИЈЕВИЋ“

Проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори један је од овогодишњих добитника националног признања „Капетан Миша Анастасијевић“. Професорка Стојановић награду је добила за очување српског језика, књижевности и културе.

У образложењу жирија се каже:

  • Да би спречили даље расрбљавање српског језика,а то је процес који се са посебним интензитетом појавио у последњим деценијама, група  српских интелектуалаца у Црној Гори покренула је оснивање Матице српске − Друштва чланова у Црној Гори. Друштвом од 2017.године руководи неуморни  борац за српски језик професорка српског језика Филозофског факултета у Никшићу др Јелица Стојановић. Иначе, доктор лингвистичких наука Јелица Стојановић од 1991. године ради на Филозофском факутету у Никшићу, а једно време радила је као предавач српског јазика у Санкт Петербургу. Објавила је четири књиге, преко 100 научних радова, око 50 стручних и популарно-стручних текстова и учествала на 70 међуанродниох скупова. За јединствен српски духовни и научни простро, награда за проф. др Јелицу Стојановић, која је члан Матице Српске у Новом Саду од 2004. године и сарадник Инститита за српски језик САНУ.

Награда се додељује у оквиру пројекта Пут ка врху, са циљем афирмације привредног и друштвеног стваралаштва. Пројекат организују „Медија инвент” у Новом Саду, те универзитети у Новом Саду и Бограду. Награде су уручене у Галерији Матице српске у Новом Саду.

Награда Капетан Миша Анастасијевић се додељује за најуспешније појединце, предузетнике и институције. Ове године награда је додељена у 24 категорије.

Жири је приликом избора лауреата имао бројне крутеријуме попут успешности, друштвене одговорности, стваралаштва и тако даље, имајући у виду особине које су обележиле капетана Мишу Анастасијевића.

Признање, које чине плакета и златник са ликом капетана Мише Анастасијевића уметничко је дело академског вајара Љубише Манчића.

Имена свих добитника можете видјети на линку:

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/naslovi/urucena-priznana-kapetan-misa-anastasijevic-u-matici-srpskoj-09-04-2019