Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

„ИСТОРИЈА АМЕРИЧKЕ KЊИЖЕВНОСТИ” ПРОФ. ДР РАДОЈKЕ ВУKЧЕВИЋ ПРОМОВИСАНА У НИKШИЋУ И ПОДГОРИЦИ

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Студијски програм за српски језик и јужнословенске књижевности и Амбасада Републике Србије у Црној Гори организовали су промоцију књиге Историја америчке књижевности проф. др Радојке Вукчевић пред бројном подгоричком публиком у Kњижари Матице српске.

На промоцији су говорили проф. др Зоран Пауновић, дописни члан САНУ, проф. др Весна Братић, доц. др Горан Радоњић и ауторка. Историју америчке књижевности објавила је МС – Друштво чланова у Црној Гори, у саиздаваштву са „Академском књигом”.

  • Није лако говорити о једној тако драгоцјеној књизи, која нам послије много година долази и која ће још дуго година бити поуздан водич студентима кроз америчку књижевност. Оваква књига настала је из ауторкине љубави према књижевности и љубави према студентима. Историја књижевности Радојке Вукчевић има и ширину и дубину, а ауторка је у њој остварила приступ који је свеобухватан – казао је, између осталог, проф. др Зоран Пауновић, додајући да је ауторка испричала узбудљиву и садржајну причу читаве једне велике књижевности.
  • Ауторка са великом љубављу приступа историји књижевности и она зна да нема наставе књижевности без велике љубави према студентима – казао је Пауновић.

Проф. др Весна Братић истакла је да је ауторка ово драгоцјено дјело посветила својим студентима, према којима има „мајчинско-менторски однос”.

  • Ауторка је савршен примјер како традиционално и савремено могу лијепо да коегзистирају. У писању ове књиге професорка Вукчевић је остала савршен педагог. Ово штиво је истински вриједно и самосвојно, а ауторка књижевност воли и поштује – казала је, између осталог, проф. др Весна Братић, истичући да је ова књига намијењена универзалном, идеалном читаоцу.

Доц. др Горан Радоњић је казао да је у питању дјело са којим се често ваља консултовати.

  • Америка је као култура у самом превирању, мјесто у ком се спајају све културе и која повратно обликује те културе. Ово дјело професорке Вукчевић треба посматрати и као надовезивање на постојеће историје књижевности. Историја књижевности се разматра тако што се бавимо садашњим тренутком. Историја је увијек прича, један наратив, са својим ликовима и логиком – казао је, између осталог, проф. Горан Радоњић, који је био и у улози модератора вечери и публику упознао са биографским подацима ауторке.

Проф. др Радојка Вукчевић, након израза захвалности, осврнула се на пут настанка ове вриједне књиге.

  • Ова књига представља нешто што се стално надопуњавало, усклађивало, додавало. У питању је књига за ширу заједницу, не само за студенте, и то је у духу америчке традиције – казала је она.

Након промоције, ауторка је одговарала на питања публике.

Истог дана, у Свечаној сали Филозофског факултета у Никшићу, одржана је промоција ове књиге, а говорили су: проф. др Весна Братић, доц. др Саша Симовић, др Весна Трипковић-Самарџић, доц. др Горан Радоњић и ауторка.