Радно вријеме: 9.00−21.00, радним данима; суботом: 9.00−15.00 h

Римски трг 50/1

Подгорица, Црна Гора.

ВЕЧЕ МС – ДРУШТВА ЧЛАНОВА У ЦГ

Извор: http://www.eparhija.me

У организацији Црквене општине Никшић, у петак 10. маја 2019, у оквиру манифестације Дани Светог Василија Острошког, која се одржава у Никшићу, одржано је вече Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Мр Милорад Дурутовић, члан Извршног одбора Друштва, навео је неколико основних података о дјелатности овог удружења, подсјетивши је да је Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори основана као НВУ 2010. у Подгорици са циљем његовања духовног и културног живота, развијања и промовисања књижевности, умјетности и науке.

Пажњу посвјећују, првенствено, његовању, развијању и проучавању језика и књижевности српског народа, без обзира на то у којим државама његови припадници живе, обављајући уз то научноистраживачку, издавачку, архивску и друге дјелатности у области културе. Друштво броји око стотину чланова, истакнутих научника, умјетника и универзитетских професора, чије дјеловање је распоређено у неколико одјељења.

  • У досадашњем раду реализовано је преко 500 културно-научних пројеката, од којих су бројни од прворазредног културно-научног, а неки и од националног значаја, што је потврђено од стране водећих институција српске културе и науке. Штампано је преко педесет монографских, серијских публикација, махом радови српских аутора из Црне Горе, рекао је Дурутовић.

НВО Матица српска – Друштво чланова у ЦГ је, по ријечима проф. др Драга Перовића, члана Извршног одбора, дио једне и јединствене Матице српске, једног од угаоних темељаца савремене српске културе и науке.

  • Оне Матице којој је први са ових простора матичну млијеч донио владика Раде 1845. и то са поносом са којим су и његови следбеници следећих 150 година, са простора данашње Црне Горе, хрлили да буду дио Матице и то истицали као велики успјех. Тако је било све до почетка овог миленијума, а онда нас је историјско-егзистенцијална ситуација српског народа у независној Црној Гори натјерала да оснујемо наше Друштво са циљем да чува, његује и развија српску културу, науку, умјетност, став, казао је Перовић.

Нагласио је да, иако живимо у тзв. добу пост-истине, Матица дјелује са увјерењем да је вријеме истине у нама и пред нама и да га не могу расути сви олујни вјетрови.

  • Наш задатак је да се културом и науком одупремо свему томе и да у том отпору истрајемо. У свему томе имали смо подршку Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке са којима смо организовали доста манифестација, рекао је Перовић.

Он је представио досадашњу, девет година дугу, издавачку дјелатност Матице, чија су прва издања, као научни одговор, везана за политички пројекат „скубљења“ српског језика, а, потом су, имајући у виду да се српски језик не брани само научном истином и доказивањем, већ и стваралаштвом на српском језику, издали низ прозних и поетских књига, више дјела историографске тематике и веома запажена правно-политичка остварења. Да би се отворио и промовисао простор за научна истраживања и младе сараднике покренули су и три часописа, навео је др Перовић, најављујући неке од планираних пројеката из богате издавачке дјелатности Матице.

  • Започели смо са враћањем дуга којег дугујемо великом човјеку и сјајном професору Нову Вуковићу издавањем његових сабраних дјела; изашле су прве двије књиге. Ускоро ћемо промовисати докторску дисертацију наше Ане Јањушевић Оливијери „Интензификаторске партикуле у српском језику. Ових дана је пред излажењем  једно капитално издање – Горички зборник, које приређује проф. Ђорђе Трифуновић, осим тога, планирали смо и фототипско издање часописа „Уметност“ из времена рушења Његошеве капеле, најавио је Перовић.

Предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, проф. др Јелица Стојановић је, као веома значајно, издвојила да је Матица 2012. издала фототипско издање одабраних листова Иловачког преписа, тј. номоканона или Законоправила Светог Саве, поводом јубилеја – 750 година од тог најстаријег сачуваног преписа Законоправила. Још увијек није организована промоција једног од најзначнијих њихових издања.

  • Чини ми се, као да се чекала управо ова година – 800 година аутокефалности Српске православне Цркве у којој је Законоправило Светог Саве једна од значајнијих књига. Претпоставља се да је, можда, управо, Свети Сава започео превод Законоправила на којем је утемељено српско црквено право, а и шире, право кроз све наше вјекове, у години када је добијена аутокефалност, иако је двије године касније, 1221. усвојено у манастиру Жичи, навела је, између осталог, проф. др Јелица Стојановић.

У другом дијелу вечери аутори, чије стваралаштво је објавила Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, представили су се читањем својих текстова: Милица Бакрач, Радинко Крулановић, Јанко Јелић, Радосав Бато Ђурковић.

У име Црквене општине Никшић, вече је, уводном ријечју, отворио протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки.

Аудио снимак РАДИО СВЕТИГОРА: