Радно вријеме: 9.00−21.00, радним данима; суботом: 9.00−15.00 h

Римски трг 50/1

Подгорица, Црна Гора.

„МЕДИТЕРАНСКИ СВЕТИОНИК“ Зорана Живковића

У издању Матице српске (Нови Сад) и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори објављена је књига Медитеранска надахнућа Зорана Живковића, која пружа својеврстан пресјек српске књижевности инспирисане Медитераном.

Море као извор надахнућа није нова тема, али је овим Живковићевим радом јасно подвучено колико је Медитеран постао природан амбијент српског језика.

У уводном дијелу књиге аутор истиче:

  • Српско искуство Медитерана у књижевности и култури, не само што оснажује слику о српској култури као отвореној и комуникативној, већ је апострофира и као изузетно важну контактну културу на том делу света где су се на чудесан и изузетан начин сусрели простор и историја. У делу света и на обалама мора, где су, према речима Пола Валерија, „рођена најдрагоценија и најчистија интелектуална открића“, тако што се „наука отргла од емпиријског и практичног, уметност од својих симболичких корена, књижевност јасно издвојила, а философија опробала готово све могућне начине у посматрању света и себе саме“.
  • Свако представљање медитеранског српског културног и егзистенцијалног искуства подразумева и чињеницу да је оно остврено у делу света на којем се у историји једно никада дотле забележено превирање духа и невероватна продукција богатства. Захваљујући српским писцима проучаваним у овом раду, Медитеран је заиста постао природни амбијент српског језика и српске књижевности. Јер, на страницама њихове прозе његово сунце и морско плаветнило, али и све локалне боје медитеранског света нису се само први пут појавиле већ су аутентично запулсирале и засјале.

 

 

*ЗОРАН ЖИВКОВИЋ је рођен 23. марта 1958. године у Новом Саду. Основну школу и гимназију завршио је у Бару, да би студије југословенске књижевности започео на Филозофском факултету у Новом Саду. Дипломирао је и докторирао на београдском Филолошком факултету.