Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ОДРЖАНО ВЕЧЕ ХУМОРА, САТИРЕ И КАРИКАТУРЕ

25. септембар 2019. године

Извор: Дан

Kарикатуре Драгомира Ђукића Чарлија, Горана Шћекића, Мирка Зулића, Симона Вучковића, Баћка Милачића и Николе Тока Бановића пожељеле су прексиноћ добородошлицу посјетиоцима вечери посвећене хумору и сатири у књижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Поред визуелног дијела, бројна публика имала је прилику да ужива и у хумору, сатиричним причама и афоризмима наших познатих и награђиваних аутора: проф. др Драган Kопривица, Дејан Тофчевић, Бојан Рајевић, Велизар Радоњић, Баћко Милачић, Пеђа Мартиновић, Зоран Радоњић и Драган Павличић.

Уводник у дружење с публиком, а за које је најављено да ће бити прво у низу, дала је Бојана Пејовић, која је и водила ово вече на којем је показано како бритка ријеч погађа у мету, односно како и зашто је ријеч најјаче критичко оружје. Додала је да је иницијатор ове вечери Мирко Зулић, карикстуриста који годинама објављује у „Дану”.

Публици се у име карикатуриста обратио Драгомир Ђукић Чарли, истичући да се у књижари МС, која им је увијек изашла у сусрет, зато и осјећају као куће.

  • Ми ријетко имамо прилику да на овај начин пласирамо наше карикатуре, јер многи не воле да виде ове радове, не објављују их у овдашњим медијима, већ рађе позајмљују, а ми ипак радимо и радићемо. А, карикатура, као специфичан вид израза опомиње, види скривено, чита између редова, предвиђа, завирује гдје други не желе. Занимљиво је да својом визуелном поруком често каже више од ријечи. Притом, својим хумористичким приступом, наоко неозбиљним, нас и орасположи. Нас који у овом времену дјелујемо озбиљно, а понашамо се прилично неозбиљно – рекао је Ђукић.

А, потом је услиједило представљање афориста и сатиричара, који су показали да и они имају што рећи, изазивајући смијех, и притом наводећи да се и анализирају друштвене појаве које су „опјевали” или кроз афоризам и причу критиковали, а судећи по броју текстова, материјала не недостаје.