Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

СТУДЕНТИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА НА САЈМУ КЊИГА

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори и ове године је организовала одлазак на београдски сајам књига за професоре и студенте са Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности из Никшића, што је, као и претходних година, подржано од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Републике Србије.

  • Захваљујући Матици српској, провели смо два дана у Београду, на 64. међународном сајму књига, највећој и најзначајнијој манифестацији посвећеној књизи у овом дијелу Европе. Била је то одлична прилика да обогатимо своје библиотеке најразличитијим насловима, али свакако и прилика да се сусретнемо са неким од великих имена савремене српске књижевне сцене, писцима из иностранства, преводиоцима, издавачима, али и историчарима и режисерима – казала је студенткиња Шејла Хабибовић.

Ускоро професорица српског језика и књижевности, будући да је од дипломе дијели само дипломски рад, Хабибовићева је истакла и да поред куповине нових књига на штандовима многобројних издавачких кућа, Сајам пружа могућност посјетиоцима да поједине наслове пронађу по веома приступачним цијенама и у антикварницама.

У име студената са треће године, утиске са Сајма са нама је подијелила и Николина Ђуричковић.

  • За студенте 3. године српског језика из Никшића ово је било још једно лијепо искуство. Поред многобројних књига које смо ове године могли да купимо по нижој цијени, што је за нас био примарни сегмент овог путешествија, имали смо довољно слободног времена да обиђемо Београд, а касније у повратку и Златибор. Сајам ћемо памтити по новим искуствима, али и многобројним занимљивим догађајима и новонасталим интерним шалама. Kао и увијек Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори је студентима изашла у сусрет, како они тако и водичи, професори. Издвојили бисмо и возача Милована који нас је у своје слободно вријеме возио кроз град. Сви они су учинили ово путовање још вреднијим и љепшим искуством и на томе смо им захвални – истакла је Николина.

И студенти друге године нису крили своје одушевљење путовањем и организацијом.

– Велики број прилично заинтересованих посјетилаца још једном је у нама пробудио наду да је жеља за писаном ријечју ипак неутољива и да се највише цијени. Имале смо прилику да се сретнемо како са домаћим, тако и са страним издавачима, као и да обогатимо наше приватне библиотеке књигама по врло приступачним цијенама. Необично лијепо вријеме у октобру дало нам је могућност и за шетњу и разгледање града. Дух Београда који одише културном посебношћу и динамиком у начину живота представља неодољив изазов за младе људе.  Нашим професорима са Одсјека за српски језик и јужнословенске књижевности дугујемо посебну захвалност за пружену прилику и лијепе утиске – казала нам је Маријана Ђукић у име својих колегиница са групе.

Испред студената четврте године Балша Вукчевић резимирао је утиске са овог лијепог и корисног путовања.

  • Наставила се традиција посјећивања симбола свих регионалних сајмова, праћена шетњом по београдским улицама, а обогаћена обиласком Златибора, током ране јесени, под ведрим небом, у друштву књигољубаца. Овакве прилике су увијек јединствене, будући да је тешко доћи у позицију која нуди разноврснији садржај литературе, и, што је једнако важно, могућност пријатног дружења са људима сличних интересовања, са онима који вјерују у непоколебљиву светост записане ријечи. Било је пјесме и игре, дружења и упознавања, занимљивих предавања, и тако ће и остати док је наше катедре и наше Матице. До сљедеће прилике! – поручио је Балша.