Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ВУКОВА НАГРАДА ЗОРАНУ ЖИВКОВИЋУ

Жири Одбора за науку Вукове задужбине у Београду донио одлуку да се награда за 2019. годину додјељује Баранину, др Зорану Живковићу, за књигу Медитерански светионик, коју је недавно објављена у издању Маице српске и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Награда Вукове задужбине је једна од најугледнијих награда Србије која се дођељује сваке године. Састоји се од плакете и новчаног износа.

  • Награда Вукове задужбине, њеног Одбора за науку, којег сачињавају еминентни академици, универзитетски професори и стручњаци, за књигу Медитерански светионик, наравно да ме испуњава осјећањем поноса, поготово ако се осврнем на листу досадашњих добитника. Без сумње, то је најприје награда једној великој и изузетној теми какву представља Медитеран. Али, у том свеколиком и неупоредивом медитеранском укрштају историје и географије, као и у мојој књизи, своје посебно мјесто за мене има простор Бара и Црногорског приморја. Јер, да нема Бара, не би било ни данашњег тренутка у мом животу”, рекао је за лауреат др Зоран Живковић.

Kако каже, драго му је и због издавача, „што је жири тако ласкаво оцијенио Медитерански светионик“.

  • Вјерујем да је на жири сигурно оставила утисак моја љубав према медитеранском простору, том свијету прије свих свјетова, која се осјећа у цијелој књизи. Уз све његове феномене и особености, о којима сам свједочио, у тој сложености медитеранског мозаика, ипак, у књизи ме је посебно интересовала та магична надтемпоралност медитеранског духа, поручио је др Живковић.

Kњига Медитерански светионик др Зорана Живковића пружа својеврстан пресјек српске књижевности инспирисане Медитераном. У уводном дијелу књиге аутор истиче: „Српско искуство Медитерана у књижевности и култури, не само што оснажује слику о српској култури као отвореној и комуникативној, већ је апострофира и као изузетно важну контактну културу на том делу света где су се на чудесан и изузетан начин сусрели простор и историја“.

Др Зоран Живковић је рођен марта 1958. године у Новом Саду. Основну школу и Гимназију је завршио у Бару, а студије Југословенске књижевности започео на Филозофском факултету у Новом Саду. Дипломирао је и докторирао на београдском Филолошком факултету. Био је дугогодишњи новинар и уредник Радио Бара, један од његових препознатљивих гласова (и лица) осамдесетих.