Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

КОПИЈА ФРЕСАКА (ГАВРАН ХРАНИ ПРОРОКА ИЛИЈУ)

Фреска „Гавран храни пророка Илију“, дјело непознатог сликара настало у 13. вијеку, једна je од знаменитости манастира Морача, смјештеног на пола пута између Подгорице и Колашина. На свјетској изложби у Паризу, 1952. године, ова фреска проглашена je за другу најљепшу на цијелој планети, а Пабло Пикасо је уврстио у ремек дјела свјетске умјетности.

Одјељење за умјетност Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори подузело се посла копирања фресака из знаменитих манастира у Црној Гори.

Фреско сликарство као један од аутентичнијих доприноса српског народа свјетској културној баштини заслужује посебан облик бриге и промоције. Имајући у виду старост споменика културе који баштине такву врсту културног блага, начине на које временски, атмосферски, политички и други услови утичу на њих, као и неприступачност непосредног сагледавања фреске одавно се појавила потреба за израдом вјерних копија фресака ради „биљежења“ тренутног стања у којем се зидна слика налази и отварање нових начина презентације њених вриједности, с обзиром да настала копија непокретног умјетничког дјела (фреска, везаних за зидну подлогу и скулптуре – органског дијела архитектуре) постаје покретна, пресељива и погодна за презентацију на различитим мјестима.

Ради очувања врхунских домета начег националног културног блага као и његовог промовисања појавила се потреба за стварање радова са копијама византијских фресака, скулптуре и камене пластике са наших простора који би ушли у фундус Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори имајући у виду њихову бројност, квалитет и мјеру угрожености.

Ове године израђене су четири копије у Пивском манастиру и једна у Манастиру Морача. У раду су чествовали сликари/кописти: Момир Кнежевић, Мирко Тољић и Вељо Станишић.

*Копију фреске „Гавран храни пророка Илију“  израдио Момир Кнежевић

Копије фресака могу се погледати до краја мјесеца у Књижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.