Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

УРУЧЕНЕ ПЛАКЕТЕ НАГРАЂЕНИМ АУТОРИМА (видео)

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори расписала је почетком године први конкурс за избор најбољих прозних и поетских рукописа на коме су награђени Јасмина Малешевић за збирку поезије „Легенда о мајци” и Чедомир Љубичић за збирку прича „Поруке травнатог неба”. Одлуку о награђенима донио је трочлани жири мр Милорад Дурутовић, предсједник, и чланови мр Јелена Газдић и мр Радоје Фемић. Они су за штампу препоручили и два рукописа за дјецу, књигу пјесама Весне Радовић „Правда за белу укосницу”, и збирку прича Никице Банића „Ја и мој ујка”.

Награђени аутори су се представили читаоцима на вечери у књижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори. Том приликом проф. др Јелица Стојановић, предсједник МС – Друштва чланова у Црној Гори уручиула им је поводом успјеха на конкурсу плакете.

На вечери награђених аутора у књижари МС у Подгорици из оправданих разлога, како је наведено, изостао је Банић, коме ће признање бити достављено поштом.

Присутнима се најприје обратила Малешевићева, наводећи да су пјесме у овој збирци искорак из љубавне поезије коју пише. Збирка је посвећена, каже, свим мајкама, свим женама, али и свим женским бићима – души, Земљи, љубави, поезији, васиони. Навела је и да ју је одушевио дизајн корица за књигу.

  • Дизајн корица ме одмах одушевио, кад ми их је Милорад Дурутовић послао. Јер, ћирилично слово „ћ” је јединствено у свим писмима свијета, а не само као 23. слово наше азбуке. Јер, можемо да га посматрамо и као редуковано латинично слово „х”, коме када се дода црта, јесте редукована Планкова константа која најпрецизније мјери величину кванта, односно најмању количину енергије. А, у свим мојим пјесмама мајка се описује до тих најмањих честица, до тих суптилних, тананих особина, до суштине, и зато се ово „свемирско” слово „ћ” уклапа у суштину – навела је између осталог Малешевићева, додајући да је усрећује награда из МС, из Црне Горе, гдје се његује култ мајке.

Публици се представио и награђени Љубичић, који је рекао да је ово његова друга књига прича, и да је конципирана на преплитању фикције и стварности, измишљених ликова и стварних људи, који су били значајни у умјетности.

  • И ови измишљени и ови стварни нијесу заражени песимизмом, а још мање вулгарним оптимизмом, јер, као што рече Сиоран – „Оптимисти се надају на леђима других”. То са јунацима прича ове збирке није случај. Они преузимају пуну одговорност за своје изборе у животу – рекао је између осталог Љубичић.

Обраћајући се публици Радовићева је навела да је након писања и прозе за одрасле, нашла „удобно” уточиште у стваралаштву за ђецу и младе.

  • Нигде и никад ми није било љепше него у том свијету. Изузетно се радујем и забављам пишући поезију за децу, и открила сам у зрелим годинама један потпуно нови космос, из кога немам намјеру ускоро да излазим.

О књигама награђених аутора говорили су Дурутовић и Фемић, који су и рецензенти ових издања.

Вече награђених аутора, које је водила мр Газдић, одржано је у склопу манифестације „Дани Матице српске − Друштво чланова у Црној Гори”.