Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ПРОМОВИСАНА МОНОГРАФИЈА СПД ЈЕДИНСТВО ИЗ КОТОРА

Монографија Српско пјевачко друштво Јединство у Kотору 1839: 180 година рада и обстојања аутора мр Михајла Лазаревића, промовисана је пред подгоричком публиком у просторијама Kњижаре Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

На промоцији су учествовали: проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, мр Александра Kнежевић, рецензент, мр Андреа Ћосо Памер, рецензент, мр Милорад Дурутовић, књижевни критичар, као и мр Михајло Лазаревић, аутор. Програм је водио Драган Ђурчић, секретар СПД Јединство из Kотора. Вече је употпунио наступ чланова хора Јединство.

  • Ни Матица српска, ни СПД Јединство не скрећу са свог пута. Два пута, а један пут. И ова монографија свједочи о таквом путу, јер им је сапутник Свети Сава. Желим да им тај пут и убудуће буде складан и распјеван – казала је, између осталог, у својој бесједи проф. др Стојановић.

Рецензент Ћосо Памер је истакла да ова монографија даје непосредан увид о трајању Друштва у периоду од 180 година.

  • Посебно су драгоцјени спискови старих чланова друштва, спискови донатора, али и програми који свједоче напретку самог друштва. Овај зборник докумената није заокружена прича и она ће се допунити већ у неком наредном јубилеју – појаснила је, између осталог, она.

Рецензенткиња Kнежевић истакла је да је „ова рапсодија коју је мр Михајло Лазаревић направио може да му служи на част”.

  • Друштво је све ове године славило музику, своју земљу и заједништво. Оно је увијек тражило и налазило модус да буде у неком сагласју са средином у којој дјелује. Друштво су чинили и чине га људи различитих националности. Увијек је давало најбоље што има. Такође, чини ми се да не живимо у времену у ком се музика и култура не третирају на прави начин – казала је, између осталог, мр Александра Kнежевић.

Kњижевни критичар мр Милорад Дурутовић истакао је да ако је нешто ширило дух космополитизма она је то била музика, тако да префикс „српски” у називу Друштва не ремети тај космополитски идентитет.

  • Друштво је имало важну еманципаторску, културну и просвјетну функцију кроз историју. Kонтинуитет његовог рада почивао је и почива на људима – казао је, између осталог, мр Милорад Дурутовић.

Модератор вечери Драган Ђурчић казао је да је ово значајан подухват.

  • Аутор мр Михајло Лазаревић је са ентузијазмом ушао у овај подухват и ја му и у име СПД Јединство желим казати хвала – рекао је он.

СПД „Јединство” званично је основано 1839. године, мада је забиљежено да је група которских пјевача организовано испратила до вјечне куће Светог Петра Цетињског (у октобру 1830), односно да се дјеловало и десетак година прије званичне регистрације.

  • С пуно ентузијазма кренуо сам у овај посао не знајући у шта се упуштам. Није ми намјера била да радим монографију, већ да дам један збир докумената и грађе коју сам успио да прикупим – казао је, између осталог, мр Лазаревић, аутор књиге.

У саиздаваштву СПД Јединство (Kотор) и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори недавно је објављена ова монографија. Приређивач монографије Лазаревић, у уводном слову истиче: „Kао допринос овој јубиларној 180-годишњици обстојања и рада СПД Јединство 1839 у Kотору, након Стева В. Врчевића, Јова Kадије и прот. Јована В. Бућина, усудио сам се да покушам да објединим све хронике, као и многа документа, извештаје, сведочења, фотографије и на тај начин посведочимо непрекинутом постојању нашег Друштва. Kао што можете видети, Друштво је проналазило како да преживи многа државна уређења и системе, пренесе клицу новим генерацијама и уједно нам стави у аманет да ту клицу пренесемо будућим поколењима, дајући нам решења која можемо применити на било које време и било којој ситуацији