Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

МУЗИЧКО-ПОЕТСКО СРПСКО ВЕЧЕ

25. 02.2020.

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Српски национални савјет Црне Горе и Српско пјевачко друштво „Светосавник” из Подгорице, организовали су пред подгоричком публиком музичко-поетско „Српско вече” у Kњижари Матице српске. Гост вечери био је протојереј мр Предраг Шћепановић.

  • Ово своје слово посвећујем недавно почившем професору српског језика и књижевности Светозару Ћираковићу који је, пошто није могао у свом родном Никшићу, српски језик предавао у Скадру. Његова душа је жељела да види оно што ми ових дана гледамо у Црној Гори. Свети Симеон Мироточиви рођен је у Подгорици и ми ћемо га у суботу прославити на Немањином граду, а благослов за то нам доноси поглавар Украјинске православне цркве митрополит кијевски и цијеле Украјине Онуфрије – казао је, између осталог, гост вечери, протојереј мр Предраг Шћепановић. Он је истакао и да ми имамо зетског кнеза Светог Јована Владимира и осврнуо се на светородну лозу Немањића.
  • Епоху светородне лозе Немањића започиње син Завидин Свети Симеон Мироточиви. Ми, Срби, смо народ који је у историјској ватри често сагоријевао. Ипак, сви Немањићи су знали да је земаљско за малена царство. Све што је отац предавао сину била је нада. Није ли црногорска капа жалост за Kосовом? Није ли велики Његош успоставио златну Обилића медаљу као највише одликовање? Ми ових дана гледамо из мрака Немањићке светиње као путоказ – казао је протојереј мр Предраг Шћепановић.

Модератор програма био је Драган Алорић.

  • Савремени руски композитор Дмитриј Таланкин, који је за нас значајан по томе што је пуно проучавао Његошево дјело и што је компоновао на стихове `Луче микрокозма`, овако говори иако није живио са нама: „Његош је народ и народ је Његош.” Млади људи данас у Црној Гори имају проблем идентитета: ко је Црногорац? А све је тако просто. Црногорац је човјек који је читао и поштује Његоша – казао је Драган Алорић.

Хор „Светосавник” је изводио пјесме: „Онамо намо”, „Радост моја, Христос васкресе”, „Свилен конац”, „Заспанка за војнике”, „Црвен цвете”, „Под прозором” и друге, под диригентском палицом Ратке Вујачић.