Радно вријеме: 9.00−21.00, радним данима; суботом: 9.00−15.00 h

Римски трг 50/1

Подгорица, Црна Гора.

ПРЕДАВАЊЕ О. ГОЈКА ПЕРОВИЋА

Ректор Цетињске богословије, о. Гојко Перовић одржао је у сриједу 26. фебруара 2020. године, у Књижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, предавање под називом Библијска Црна Гора.

Пред више него бројном подгоричком публиком, присутне је поздравио и увео у предавање мр Милорад Дурутовић.

  • Библија је универзална, свевремена, увијек савремена, што не значи да се на такав начин открива у сваком времену и на сваком простору. То се дешава само онда, и само тамо, гдје се показује несаломива вјера, што свједочимо већ недјељама на литијама по скоро свим црногорским градовима. Стога можемо устврдити да то нијесу само протесна окупљања већ епифаније у правом смислу ријечи. Најзад то је разлог што вечерашња тема има посебну релевантност, а о. Гојко Перовић је више него релевантан говорник на ту тему – казао је Дурутовић, најављујући предавача о. Перовића.
  • Црква је носећа државотворна култура Црне Горе, а Цетињски манастир је мјесто, наша светиња, гдје се одиграо онај историјски трансфер између античке старе Дукље и модерне државе, коју су установили владике и владари из династије Петровића, поручио је отац Перовић.

Отац Перовић је показао да има мноштво примјера сличности између онога што нам Библија − „књига над књигама” говори и писаних свједочанстава које су нам оставили „они који су стварали Црну Гору и њен идентитет”.

Његошево штиво је дубоко библијско, поручио је Перовић, истичући да је идентитет Црногораца утемељен управо у дјелу нашег највећег пјесника и владара.

  • Идентитет Црне Горе и Црногораца је филозофија збјега, како је то Његош забиљежио у свом непролазно вриједном дјелу. Његош је то више пута истицао, и у својој поезији и у дипломатској преписци.

Ректор Цетињске богословије је истакао да су Црногорци непрестано тражили мир, који нису проналазили, баш као и израилски народ како је то описано у Библији. Управо однос ропства и слободе, како је казао, доминира Његошевим дјелом и филозофијом.

Kао што је израелски збјег предводио Мојсије, тако је наш, црногорски, предводио Св. Петар Цетињски − законодавац, ратник, пророк и државник, казао је цетињски парох.

https://www.youtube.com/watch?v=9dOJXR3Z4iQ