Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ДОЦ. ДР АЛЕКСАНДРА ЛОНЧАР-РАИЧЕВИЋ ОДРЖАЛА ПРЕДАВАЊА НА ФИЛОЛОШКОМ ФАКУЛТЕТУ У НИКШИЋУ

Акустичка анализа говорног сигнала

У организацији Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности, Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и  Амбасаде Републике Србије у Црној Гори на Филолошком факултету у Никшићу одржана су два предавања доц. др Александре Лончар-Раичевић. Прво предавање, под називом Акустичка анализа говорног сигнала, одржано је  5. марта 2020. године у Свечаној сали Филолошког факултета. На самом почетку присутнима се обратио амбасадор Владимир Божовић и пожелио добродошлицу гошћи са Филозофског факултета из Ниша и назначио допринос оваквих предавања за очување српског језика и уопште србистике у Црној Гори.

Након тога професрорица Лончар-Раичевић је захвалила организаторима на срдачном и топлом дочеку и истакла да јој је част да говори пред професорима и студентима српског језика у Црној Гори. Никшићки професори и студенти, и то не само са Катедре за српски језик већ и са других студијских програма,  имали су прилику да чују занимљиво и стручно предавање из области акустичке фонетике. Студенти србистике и неколико студената са Студијског програма за руски језик и књижевност су се упознали са основним принципима, методама и техникама експерименталне фонетике, природом звука и параметрима његовог описа, као и са акустичком анализом српског стандардног говора. Такође, професорица Лончар-Раичевић се осврнула и на неке занимљиве аспекте из форензичке лингвистике, што је студенте додатно заинтересовало. Након предавања покренута је и дискусија, па су питања постављали и професори и студенти, при чему су студенти од професорице тражили и додатну литературу како би проширили своја знања из ове области.

У сличном расположењу, радно и забавно, ово научно-практично дружење настављено је и сљедећег дана у рачунарској сали Филолошког факултета, гдје су студенти  имали прилику да теоријска знања примијене у пракси.  Из самог назив радионице Примена програма за обраду говора у фонетици (Praat) се јасно види да је акценат био на обучавању студена за рад у програму Praat. Тако су захваљујући стрпљењу, стручности и несебичности професорице Александре присутни имали прилику да снимају сопствени говор, да се и  експериментално увјере у то колико је сложен људски говор, да науче основне принципе функционисања овог програма, као и да даље сами експериментишу са перцепцијом и акустичким својствима говора.

Вјерујемо да су ова предавања  била од велике користи нашим студентима и да ћемо у неком наредном периоду имати више стручњака из области акустичке фонетике.