Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ПЈЕСНИЧКА ОСТАВШТИНА ВЛАЈКА ЋУЛАФИЋА

У издању Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори недавно је објављена књига пјесама Јесам ли жив, Боже Влајка Ћулафића (2016). Књига је објављена у оквиру едиције Видици. Збирку је приредио Дамјан Ћулафић, син почившег пјесника.

Влајко Ћулафић је имао статус једног од најцјењенијих српских пјесника у Црној Гори, при чему је одиграо важну улогу и у очувању православне културе и духовности, због чега га је владика будимљанско-никшићки Јоаникије одликовао Златном медаљом Светога Георгија првога степена (2014). Оснивач Информативног центра Беране, у склопу којег је било и ЈП „Радио Беране” из Берана, чији је био дугогодишњи директор. Био је сарадник бројних истакнутих штампаних и електронских медија, као и престижних културних фестивала.

  • Књига која је пред читаоцем, насловљена „Јесам ли жив, Боже”, појављује се по први пут интегрално приређена, иако су њени дјелови, односно неке пјесме заступљене између ових корица објављене, раније, у оквиру „Дјела у пет књига”, истог аутора (издавачи Вучић и Вера Поповић и Породица Влајка Ћулафића, Беране 2019).
  • Приређивач збирке пјесама, који је и потписник реченица којима читалац управо посвећује своје вријеме и пажњу, као неко кога је аутор књиге научио првим корацима и словима, потхватио се интелектуално врло занимљивог и пријатног посла да, у оквиру припреме рукописа за штампу, напише и своја скромна виђења поезије Влајка Ћулафића, трудећи се „из петних жила” да се у односу на стваралаштво српског пјесника одреди као „објективан читалац”, дакле, да његовој поезији приступи sine ira et studio, наслућујући, са помало бојазни, опор укус који код читаоца може у духу оставити чињеница да приређивача књиге и аутора пјесама, осим мисли и духа, везује и најчвршћа крвна спона.