Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ДЕСЕТ ГОДИНА РАДА

На данашњи дан прије десет година у Подгорици  је основана Матица српска — Друштво чланова у Црној Гори.

Одлуку о оснивању Друштва донијели су чланови Матице српске који живе  у Црној Гори, што је подржао Управни одбор Матице српске у Новом Саду.

Друштво је основано у циљу његовања духовног и културног живота, развијања и промовисања књижевности, умјетности и науке.

Друштво првенствено његује, развија и проучава језик и културу српског народа, без обзира на то у којим државама његови припадници живе, као и његове културне, научне и друге везе са словенским, сусједним и другим народима у свијету.

Друштво обавља научноистраживачку, издавачку и архивску дјелатност и друге дјелатности у области културе; доприноси изграђивању и координисању научноистраживачког рада, посебно у области друштвених и хуманистичких наука; унапређује научну периодику и остварује вишедисциплинарне пројекте у области друштвених и природних наука, књижевности и језика, као и умјетности (ликовне, музичке, позоришне, филмске), а такође подстиче и развија сарадњу са институцијама у земљи и иностранству.

За десет година постојања Друштво је реализовало око 1000 културнонаучних пројеката, од чега је значајан број добио статус достигнућа од националног значаја, о чему свједоче бројне награде и признања.

У оквиру издавачке дјелатности публиковано је око стотину књига, већином стручних и научних монографија, зборника и студија, али и дјела лијепе књижевности.

Стипендирано је преко 150 студената и постдипломаца српског језика и књижевности, али и даровитих студената са других студијских програма.

Реализовано је на десетине домаћих и међународних научних скупова, семинара и округлих столова посвећених српском језику, књижевном, историјском  и културном насљеђу Срба са простора данашње Црне Горе, али се старало о афирмисању културних и научних вриједности и других култура и народа.

Покренута је и прва Љетња школа српског језика за странце и припаднике српске дијаспоре у Црној Гори (2019)

Данас Друштво окупља око стотину универзитетских професора, али и стваралаца од завидног умјетничког реномеа.

Досадашњи успјех Друштва почива колико на ентузијазму његових чланова толико и на несебичној подршци и помоћи братских организација, као и надлежних институција Републике Србије.