Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ПЛЕМЕНИТИ ГЕСТ ДРАГАНА СТОЈАНОВИЋА

Награда „Бескрајни плави круг” Матице српске, за 2020. годину, једногласно је додијељена Драгану Стојановићу за роман Тамна пучина (Дом културе Студентски град, Београд, 2020). Ову одлуку донио је жири у саставу Александар Јовановић (предсједник), Младен Шукало, Горан Радоњић, Јелена Марићевић Балаћ и Небојша Лазић.

Добитник ове престижне награде одлучио је да новчани дио награде поклони Матици српској – Друштву чланова у Црној Гори. Тако је поступио и са новчаним дијелом награде Задужбине Иво Андрић који је поклонио фондацији „Солидарност са Косовом”.

Проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, свесрдно поздравља овакве племените гестове Драгана Стојановића, истичући да у том чину има неке најдубље, свевремене симболике:

  • Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори дирнута је и обрадована што је књижевник и професор таквог реномеа, као што је проф. Драган Стојановић, своју награду опредијелио нама. Чини нам изузетну част, то схватамо као свесрпски сусрет у дубини вјекова, кроз препознавање сусретом и даривање љубављу. А Срби воле и умију да се сретају, радују и дарују. То нам говори и колико је српски културни простор један и јединствен, колико једни о другима бринемо, колико једни друге волимо. Има неке најдубље, свевремене симболике у даривању које чини професор и писац Драган Стојановић. Награду Задужбине Ива Андрића за најбоље приповијетке прије двије године поклонио је фондацији „Солидарност са Косовом” Арноа Гујона, а овогодишњу награду Матице српске за најбољи роман на српском језичком подручју Тамна пучина, Матици српској – Друштву чланова у Црној Гори. И овом симболиком се, његошевски, увијек и изнова, подсјећа на завјетну и нераскидиву везу: Црна Гора и њено (и свесрпско) исходиште – Косово. Вјековна рана и вјечни лијек! И спасење! Небеско! Та веза је дубља и јача од свих привремених огреботина, посустајања у злим и промашеним временима. Хвала Драгану Стојановићу, ову награду ћемо примити у свој њеној љепоти даривања, како и приличи Матици српској – Друштву чланова у Црној Гори. Како приличи свуда гдје српски род за славу српског рода ствара и гради за вјечност!

Сам књижевник Стојановић радије говори о самој награди, него што жели истаћи свој гест даривања, који прије може бити симболичко уздарје српској култури:

  • Награда је нова, али већ њено име Бескрајни плави круг, као и опис ʼнајбољи роман на целом српском језичком просторуʼ), буди лепе и значајне асоцијације: неизбежно се помишља на Црњанског, додељује је Матица српска, жири чине људи из разних наших српских крајева, а што је подједнако важно, помиње се целина српског језичког простора, што не само у оваквим приликама, какве већ јесу, него и у сваким другим приликама и околностима, има велики значај. Утолико ми је драже што сам (у овим годинама у којима јесам) њен лауреат, поготову с обзиром на оно што пише у Тамној пучини. Тај роман је својеврсна допуна новела које чине књигу Ћерка шпанског борца, али је текст био предугачак да иде заједно с тим новелама, па је годину дана касније објављен посебно. Сижејна грађа је у оба случаја сродна: оно што нам се догодило у двадесетом веку, а није требало, није смело, и како живот ипак иде даље, оштећиван, па и осакаћиван на разне начине. Ипак, љубав, другарство, лепота, нешто од људске доброте увек и свуд остаје делатно. Да сад не помињем неке дубље, скривеније матрице, по којима се све то уклапа и у ʼсветску књижевностʼ. Посебан је проблем како историјске личности, углавном разне зликовце, ʼобрадитиʼ као књижевне ликове. То је овде рађено, мислим, у оквирима једне у нашој књижевности до сада неокушане наративне парадигме.

Подсјетимо еминентни жири за додјелу ове награде истиче:

  • Нарацијом се на један ненаметљив начин сугерише вишеслојност текста, чиме се доприноси вишеструкој естетској успелости романа. Драган Стојановић на сублимиран начин уноси и теоријско и есејистичко искуство, али тако да оно не избија у први план, што пружа прилику за уживање, како уже стручном читаоцу, тако и оном који је другачије компетенције.