Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ЖАРКО КОМАНИН – ЈЕЗИК, МИТ, ЛИТЕРАТУРА

У издању Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори објављен је зборник радова Жарко Команин – језик, мит, литература.
Уредник зборника је проф. др Лидија Томић, редовни професор на Филолошком факултету у Никшићу.
Зборник је настао као резултат рада на научном скупу Критичка и поетска мисао о књижевном дјелу Жарка Команина, који је организован у јуну 2015. године у Подорици, а у сарадњи Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и Епархије будимљанско-никшићке, поводом осамдесет година од рођења (1935) и пет година од смрти (2010) књижевника Жарка Команина.
Како наглашава проф. др Лидија Томић у уводном слову, „Зборник садржи четрнаест радова. Четири реферата нијесу стигла на адресу организатора Скупа. Пет година од његовог одржавања, у могућности смо да кажемо да овим зборником предочавамо помало заборављено дјело писца који је оставио значајно дјело, с жанровским, језички, тематски и стилски важним достигнућима у приповијеткама, драмама и романима. Сматрамо да ће текстови овог зборника, са занимљивим приступима и тумачењима, пружити читаоцу нова сазнања о токовима и развоју једног књижевног опуса који је у српској књижевности освијетлио трагичне теме диоба (братоубистава) у митској и историјској перспективи националних и идеолошких сукоба. Команин је, у ширем смислу, обликовао тему егзистенције и драму бића у судару са собом и свијетом. Књижевни опус Жарка Команина чита се у паралели с данашњим временом. Оно што је било, у библијској и универзалној семантици, одвија се и у садашњем времену”.
Осим научних осврта, зборник садржи и свједочанства о Команиновом животу дата из пера његових пријатеља и сапутника.