Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ЈЕДАНАЕСТИ НОВЕМБАР – СТО ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА И УЈЕДИЊЕЊА

У издању Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори објављен је зборник радова Једанаести новембар – сто година од ослобођења и уједињења.

Зборник је објављен у оквиру Одјељења за историјске науке. Уредници зборника су др Драго Перовић и др Жарко Лековић, који у уводном слову за зборник истичу:

  • У раду скупа, у шест секција, учествовало је 37 излагача (црквених великодостојника, професора универзитета, историчара и истраживача). Другог дана скупа излагачи су учествовали на светој литургији у манастиру Савина коју је служио сада већ блаженопочивши митрополит Амфилохије са свештенством Митрополије црногорско-приморске. У склопу литургије служен је парастос погинулима у Првом свјетском рату. С обзиром на чињеницу да су у јесен 2018. српске културне и научне институције организовале неколико скупова на наведену тему, Матица српска – друштво чланова у Црној Гори је свој скуп оријентисала првенствено према истраживањима која су се тицала Црне Горе – како историјским, културним, духовним и политичким приликама које су довеле до њеног ослобођења од аустроугарске окупације и уједињења у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, тако и посљедицама тих великих и јединствених историјских догађаја. Зборник излази са двогодишњим закашњењем због уредничког стрпљења да се у њему обухвати што већи број радова битних за саму тему. Из тог разлога, осим излагања са скупа, у Зборник су укључени и прилози неких аутора који нијесу учествовали на скупу али се њихови радови директно односе на тему скупа.