Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ГОВОРИ СРПСКИ ДА ТЕ ЦЕО СВЕТ РАЗУМЕ

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, организовала је, у сарадњи с општином Никшић, и удружењем “Пријатељи Никшића”, летњу интернационалну школу српског језика. Тридесет четворо полазника са три континента учи ијекавски и екавски изговор, писање, граматику, лексику, говорне вештине. Међу њима нису само потомци дијаспоре већ и они чији су корени из других и далеких земаља света.

Они су из Француске, Холандије, САД, Велике Британије, Пољске, Италије, Колумбије, Филипина, Русије, Украјине, Грчке, Немачке и Тајланда. Неки српски чују у породици, неки су га први пут чули када су дошли овде. Има студената, учитеља, ту је један јеромонах и једна позната инфлуенсерка. Дружина занимљива, а задатак озбиљан.

“Ја сам одрастао са српски отац и са мајка која није Српкиња, али ми у кући причамо српски. Знати језици је злато”, поручује Дамјан Павић из Холандије.

Мирослав Витковић, такође из Холандије сматра да језик мора да се одржи, да се чува, и да ће томе научити своју децу.

“Мени је важно, ово је мој култура, и не бих желео да напустим то, да заборавим”, каже Данило Маркуш из САД.

Из Аустралије је стигла Лиз, прво у Београд, где живи већ две године. Истражује Србију, снима, монтира и интернетом дели своје утиске.

“Најлепши ми је српски дух. Ви сте – ви. Дошла сам пре два дана својим скутером, сваки пут када сам дошла на паузу, мислила сам не може да буде лепше, од овог пута, не може, али може, сваки пут, све је лепше и лепше”, утисци су Лиз Дуонг.

Свештеник је из Колумбије, као јеромонах добио је име Амфилохије и с поносом га носи, сећајући се свог митрополита. Решен је да савлада језик, а где ће га говорити, где ће Богу служити, њему није важно:

“Јесте, тежак је. Али ја рекао, кад ја имам воље, кад ја хоћу нешто, онда то… па знате, ништа лако у животу.”

Председница Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори, проф. др Јелица Стојановић истиче да су срећни у српском језику.

“И ту срећу и ту радост, умијемо и можемо да преносимо, јер је српски језик научна истина, историјска истина, непобитна истина. И српски језик повезује многе просторе српског народа, али не само српског народа. То се види кроз ову школу и сваког онога ко учи српски језик и зна српске ријечи и навија за Новака Ђоковића”, објашњава Стојановићева.

Зато се и учи овај језик. Да спаја, да буде радост и да путује светом.

Текст преузет са: https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/region/4887724/niksic-srpki-jezik-skola-.html?fbclid=IwAR0A85kj7yzVqq2tcSaAvt_Ffjbo1bDv6b4WuQXHCGYGD0mv2UDsJWVVYOw