Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ДАНИ МАТИЦЕ СРПСКЕ – ДРУШТВА ЧЛАНОВА У ЦРНОЈ ГОРИ (2022)

Манифестација Дани Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори ове године биће у знаку важних јубилеја: 130 година од рођења Ива Андрића, 100 година од рођења Васка Попе, Борислава Михајловића Михиза и Душана Радовића; такође и у обиљежавања педесетогодишњице од срамног рушења Његошеве капеле на Ловћену. 

Њима, али и другим великанима српске књижевности, културе и духовности, какви су Његош, С. М. Љубиша и митрополит Амфилохије биће посвећена бројна предавања истакнутих универзитетских професора, књижевника и културних дјелатника.

Централна свечаност и ове године биће одржана 13. новембра, на дан рођења Петра II Петровића Његоша, првог члана Матице српске са простора данашње Црне Горе. Подсјетимо, овај датум се већ пету годину заредом обиљежава као Дан Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Током новембра биће уприлични бројни програми.

Никшић, 1. новембар, у 13 часова,

у Свечаној сали Филозофског факултета одржаће предавање Црњански и коментари проф. др Горана Раичевић (модератор доц. др Горан Радоњић)

Подгорица, 1. новембар, у 19 часова,

у Књижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори одржаће предавање Иво Андрић и авангарда проф. др Горана Раичевић (модератор доц. др Горан Радоњић).

Никшић, 3. новембар,  у 19 часова,

у Друштву црногорско-руског пријатељства Св. Георгије одржаће се промоција књиге Штап митрополита Амфилохија, аутора Драгана Лакићевића. Учествују: Његово преосвештенство епископ будмиљанско-никшићки г. Методије и аутор.  Oдломке из књиге ће читати студенти са Студијскиг програма за српски језик и јужнословенске књижевности.

Подгорица, 8. новембар, у 19. часова,

у Књижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, одржаће предавање Стефан Митров Љубиша у свом и у нашем времену проф. др Лидија Томић. Одломке из Љубишиних дјела ће читати студенти са Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности Лука Спасојевић и Марија Марковић, као и студенткиња филозофије Бојана Шолаја.

Подгорица, 13. новембар, у 19 часова,

у Књижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори биће обиљежен 13. новембар – Дан Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Поздравне бесједе одржаће Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Текстове из својевремено забрањеног двоброја часописа Уметност из 1971. године, посвећеног одбрани Његошеве капеле на Ловћену, говориће глумац Виктор Савић. У програму ће наступити и Павлина Радовановић из Ораховца (КиМ) – интерпретатор косовских и народних пјесама.

Истог дана, у 18.30 часова, предвиђено је свечано отварање изложбе Руско-српски односи у доба Петра Великог, коју ће отворити проф. Милана Бабић из Требиња.

*У другој половини новембра биће уприличена и промоција Дјела Нова Вуковића, предавања посвећена Васку Попи, али и други програми о чему ће јавности бити благовремено обавијештена.